Disponibilitate și… cam atât

„Noi dorim ca cele 192.000 de hectare de pădure să se reîntoarcă la stăpânul pe care l-au avut până a fi confiscate de statul comunist” – afirmă, în interviul acordat în exclusivitate ziarului „Crai nou”, prefectul județului, dl OREST ONOFREI, președintele Comisiei Județene de Fond Funciar
– Ce se întâmplă, domnule prefect, cu cererea de retrocedare înaintată la Comisia Județeană de Fond Funciar de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților? Aceasta, încă de acum o lună, a ajuns la Prefectură, dar nu s-a primit niciun răspuns… – Da, nu s-a primit, pentru că la o simplă cerere nu poți primi decât un răspuns de confirmare atunci când ai de-pus cererea. Cererea de retrocedare a proprietăților trebuie să fie însoțită însă de foarte multe documente. În cazul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, fiind vorba de o suprafață foarte mare de teren cu vegetație forestieră, este nevoie de un volum foarte mare de documente, care însă nu sunt încă depuse. Arhiepiscopia a angajat o firmă care să realizeze întreaga documentație.
 

Noi am înțeles la vremea respectivă, în Comisia Județeană de Fond Funciar, că până pe data de 15 noiembrie acele documente vor fi gata, însă nu sunt gata. Marți, la București, la Autoritatea Națională pentru Reglementarea Proprietății, a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai Arhiepiscopiei, reprezentați ai Prefecturii Suceava, ai Direcției Silvice și ANRP, care au stabilit un calendar foarte strict și strâns în care până la o anumită dată ar trebui să se depună toate documentele solicitate de legile în vigoare. După ce sunt depuse acele documente, ocoalele silvice au termen o săptămână în care să semneze și să răspundă solicitărilor scrise, documentele astfel rezultate urmând a fi înaintate la Comisia Județeană de Fond Funciar, care, într-o săptămână, se va pronunța. – Știți că s-au solicitat anumite documente originale privind proprietatea Bisericii de la ocoalele silvice din județul Suceava. Unele dintre aceste ocoale chiar nu catadicsesc să răspundă, cum e cazul celui de la Marginea sau a celui de la Pătrăuți. Ce se întâmplă în aceste cazuri? – Conform Legii 247/2005, toate instituțiile abilitate să ofere documente sunt obligate să le pună la dispoziție, altfel se supun sancțiunilor pe care legea le prevede. Prefectura sau eu, ca persoană, nu am fost sesizat că anumite instituții nu pun la dispoziție documentele necesare. Dacă o fac, dacă vor exista asemenea sesizări vom interveni de urgență, pentru că noi aplicăm legea. – Termenul în care această retrocedare ar trebui să se facă se apropie. Ce se va întâmpla? – Noi dorim ca cele 192.000 de hectare să se reîntoarcă la stăpânul pe care l-au avut până a fi confiscate de statul comunist. Avem de făcut două lucruri esențiale: să identificăm proprietatea și să identificăm stăpânul. Când cele două elemente vor fi gata, acest lucru se va întâmpla cu siguranță. Există absolut toată disponibilitatea Prefecturii să rezolve problema în aceste două condiții. – V-am întrebat aceasta, pentru că, în momentul de față, se taie masiv din pădurile fostului Fond Bisericesc Ortodox… – Noi am avut unele sesizări, directorul Direcției Silvice Suceava luând deja măsuri cu personalul din Direcția Silvică care nu-și face treaba. Dar nu doar din Fondul Bisericesc, ci și din fondurile private sau viitoare private există sesizări că se întâmplă asemenea lucruri. Este absolut anormal, iar cu oamenii care fac sau procedează în felul acesta cu siguranță se va ajunge până la pedeapsa penală.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: