Speculații la „Bani de liceu“

Doar 20% dintre liceenii suceveni care au solicitat ajutorul social de 1,8 milioane ROL, în cadrul programului guvernamental „Bani de liceu”, vor beneficia de acesta în anul școlar 2005-2006. Ceea ce înseamnă 1821 din cei 8881 solicitanți din întreg județul, foarte puțini comparativ cu anul precedent, când au beneficiat de ajutor peste 5000 de elevi suceveni din cei 11418 solicitanți. Anul acesta a scăzut și nivelul venitului mediu brut lunar al ultimului beneficiar, în ordinea crescătoare a acestuia, de la 300.000 lei la 14.958 lei. Cifra extrem de mică a provocat nenumărate comentarii, existând suspiciuni că familiile nu au declarat venitul real atunci când au depus dosarul.
 

„E posibil ca o familie să aibă venituri nedeclarate, care nu se pot cuantifica prin documente, dar sunt declarații ale părinților și cred că sunt alte instituții care trebuie să le verifice. E un risc dacă au făcut deliberat acest lucru și mă deranjează, pentru că sunt situații în care au pierdut ajutorul copii într-adevăr cu venituri mici”, a declarat ieri inspector general-adjunct al IȘJ Niculai Barbă. Anul acesta au fost depuse la IȘJ 12 contestații la „Bani de liceu”, 6 elevi reușind să intre în program după rezolvarea lor. Au existat părinți care au contestat faptul că a obținut ajutorul elevi din familii care depășeau venitul. Inspectoratul a verificat chiar o asemenea contestație, constatând că era motivată. Greșeala a fost a dactilografei școlii din care provenea elevul, care a tastat un 0 în minus la venit, adică 1 RON în loc de 10. Dl Niculai Barbă a declarat că nu poate afirma că greșeala e intenționată sau nu, „dar erori există”. El a mai precizat că au fost multe contestații depuse după data limită de 2 noiembrie și vin și acum părinți cu contestații la IȘJ, ceea ce dovedește „că nu există o informare asupra datelor și termenelor cu privire la această acțiune”. Vinovați, spune Niculai Barbă, sunt și cei care coordonează acțiunea, adică școlile, dar și beneficiarii programului, respectiv elevii. „E un aspect pe care vrem să-l reglementăm pe parcurs. Vom cere directorilor și cadrelor didactice ca, atunci când depun un document, să se uite și la termene” a precizat acesta. Pot obține ajutorul menționat elevi aflați în întreținerea familiilor cu un venit brut lunar pe membru de familie, realizat în ultimele 3 luni anterioare depunerii dosarului, de maximum 1,5 milioane lei vechi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI