CSM față cu procurorii

Cantitatea de procurori cu funcție de conducere pe metru pătrat a cunoscut ieri dimineață la Gura Humorului cea mai ridicată cotă din istoria localității, cocheta și încăpătoarea Sală Tisa a luxosului hotel „Best Western” găzduind în premieră întâlnirea/consfătuirea/summitul magistraților de gen din județele Iași, Bacău, Galați și Suceava cu secția de profil din cadrul CSM. Ceea ce s-a evitat a fi o dare de seamă cu ștaif contemporan i-a avut în rolul personajelor care ascultă, notează și rezolvă doleanțe (sau urmează să le rezolve) pe procurorul general adjunct și vicepreședinte al CSM, Liviu Dăscălescu, procurorul general al României, Ilie Botoș, precum și pe ceilalți membri ai Secției pentru procurori, minus Ion Burlacu, procuror DNA.
 

Ministrul justiției, Monica Macovei, membru de drept al CSM, invitată la reuniune, n-a putut fi prezentă, aflându-se în delegație în Franța. Ordinea de zi a discuțiilor între șefii de la centru și cei locali, nu tocmai monotone și monocorde din câte am aflat, a cuprins teme esențiale pentru momentul pe care îl traversează România: Raportul de țară, Planul de acțiune privind implementarea Strategiei de reformă a sistemului judiciar, în lumina măsurilor ce se impun a fi luate pentru aplicarea coerentă a Legilor 303/2004, 304/2004 și 317/2004 modificate prin Legea 247/2005, dar și – mai interesant pentru cei ce nu s-au aflat la masa prezidiului – problematica salariilor, restante sau viitoare, a logisticii de care dispun pro-curorii, a sediilor, a personalului, ultimele trei aspecte aflate în momentul de față în cruntă penurie. Procurorul general al României a asigurat în conferința de presă de după întâlnire că problema restanțelor salariale ale procurorilor (care trenează din 2000 și care a generat un lung șir de procese între stat și magistrați) e ca și rezolvată, domnia sa reușind să obțină de la buget nu mai puțin de 300 de miliarde lei. „De plata sumelor restante vor beneficia atât cei care dispun de hotărâri judecătorești definitive, cât și cei cu hotărâri nedefinitive”, a adă-ugat domnia sa, pedalând ulterior pe îmbu-nătățirea salarială așteptată și într-un viitor apropiat cât mai certă de care vor dispune procurorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: