În vizorul prefectului

Pensionări suspecte, de „bolnavi închipuiți“

Prefectul Orest Onofrei a dispus efectuarea de verificări privind pensionarii pe caz de boală din județ, după ce a aflat că numeroși astfel de pensionari lucrează în străinătate sau fac mic trafic de frontieră. Dl Onofrei a spus, într-o conferință de presă, că, în urma unei sesizări, a constatat că la Adâncata sunt 272 de pensionari pe caz de boală, în special tineri, din care 192 au fost pensionați în perioada 2000-2005. Domnia sa consideră situația „bizară, dacă nu ilegală” și a cerut instituțiilor abilitate să facă verificări. Dl Onofrei a arătat că, în cazul de la Adân-cata, 47 de pensionari pe caz de boală dețin pașapoarte, iar 14 dintre aceștia au plecat de foarte multe ori în străinătate în ultimul an, unde au stat între trei și opt luni.
 

El a precizat că unii dintre pensionarii de boală efectuează „aproape zilnic” drumuri în Ucraina, ocupându-se cu micul trafic de frontieră. „Este clar că, la prima vedere, sunt bolnavi închipuiți care sunt apți de muncă în străinătate mult mai tare decât în țară. Problema se complică când în țară iau pensii și dincolo câștigă bani. Este vorba de oameni pensionați pentru că nu pot să muncească. Sigur că nu putem exclude faptul că, printre ei, sunt și bolnavi adevărați, însă numărul de pensionari pe caz de boală este imens”, a declarat prefectul. Dl Onofrei estimează că în județ ar putea fi 20-30.000 de pensionari pe caz de boală și a precizat că va cere Casei Județene de Pensii, Direcției de Sănătate Publică și Colegiului Medicilor să verifice dacă documentele care au stat la baza pensionării pe caz de boală sunt corecte. „Nu pun la îndoială probitatea Comisiei medicale”, a spus prefectul de Suceava, care a precizat însă că dorește o verificare a pensionărilor pe caz de boală.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI