Vovidenia și Biserica „Dragoș Vodă“

Sfânta Biserică Ortodoxă prăznuiește, pe 21 noiembrie, „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”. Acest praznic luminat pentru drept-credincioșii creștini amintește tuturor despre un fapt minunat săvârșit atunci când Fecioara Maria avea numai trei ani. În același timp, amintește că intrarea Sfintei Născătoare de Dumnezeu în Biserica Legii vechi este înaintemergătoare a marii taine a Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu care, prin mijlocirea Fecioarei, avea să se împlinească. Dacă pe data de 15 august sărbătorim hramul Mănăstirii Putna, pe 22 noiembrie clopotele Putnei vor vesti hramul Bisericii de lemn „Dragoș Vodă”, construită în anul 1346 de Dragoș Vodă în satul Volovăț și adusă la Putna de Ștefan cel Mare și Sfânt în anul 1468; a fost prima mănăstire a Putnei, având denumirea de Mănăstirea Veche a Putnei.
 

De 659 de ani, această biserică, în data de 21 noiembrie, este îmbrăcată în straie de sărbătoare. La ora actuală Sfânta Slujbă se oficiază o singură dată pe an, din anul 1969, deoarece, datorită vechimii, aceasta a fost declarată biserică-muzeu. Indiferent de intemperii, credincioșii Putnei și ai altor sate se adună cu mic și mare pentru a participa la această mare sărbătoare. Bătrânii își amintesc cu dragoste că, până în anul 1969, avea loc în fiecare duminică Sfânta Liturghie, povestind, de asemenea, nepoților despre tradițiile Putnei. De obicei, Sfânta Slujbă este oficiată de un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Gheorghe Calancea, preot paroh Constantin Croitoru și alți invitați. Emilian Croitoru, C.N. „Mihai Eminescu”, clasa XI-E

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: