Managerii de spitale vor putea să-și gestioneze singuri bugetul

Reprezentanții Ministerului Sănătății vor începe să lucreze la forma pre-finală a legilor cuprinse în proiectul de reformă al sistemului sanitar, începând de luni, 20 noiembrie fiind data limită până la care se mai pot face dezbateri sau propuneri pe marginea acestuia. Având în vedere că acest pachet, format din 21 de legi, are inci-dență asupra Contractului-cadru pe 2006, întrucât timpul este scurt pentru definitivarea lui, s-ar putea să se prelungească prevederile contractului din 2005 și pe primul trimestru al anului viitor, a informat președintele director general al CJAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel. Domnia sa, împre-ună cu „tot stafful” CJAS, a fost pre-zentă miercuri la Iași, la întâlnirea cu ministrul sănătății, Eugen Nicolaescu, și directorul general al CNAS, Vasile Cepoi.
 

„Ministrul sănătății a explicat sensul reformei, care se dorește a fi realizată prin acest pachet de legi, și anume autonomia și independența reală a CNAS, astfel încât fondurile care sunt colectate pentru sănătate să fie gestionate doar de CNAS; modifica-rea atribuțiilor colegiilor profesionale, astfel încât să fie respectate obiectivele europene. De asemenea, se dorește încheierea unor contracte individuale între CAS și asigurat, în care se vor specifica serviciile medicale ce pot fi oferite. În timpul întâlnirii s-au monitorizat propunerile făcute verbal și în scris, urmând să fie luate în considerare și dezbătute ulterior”, a spus dr. Iordăchel. Domnia sa a mai spus că nu s-au finalizat discuțiile cu privire la „modul de colectare optimă a contribuției la Fondul Asigurărilor Sociale de Sănătate”, dar este important că banii pot fi gestionați doar de CNAS, care va avea și posibilitatea să-i investească în sănătate și să obțină profituri. Tot la Iași, ministrul sănătății a spus că spitalele vor beneficia de un buget global, nu împărțit pe capitole de cheltuieli, cum a fost până acum, managerii având posibilitatea să decidă asupra modului de folosire a banilor. Spitalele vor fi conduse de un Comitet Director, format din managerul spitalului, directorul medical și directorul administrativ-economic, iar cei trei vor hotărî modul în care se negociază bugetul, cum se distribuie pe secții și pe cheltuieli.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI