Limba

După ce am citit o încântătoare pagină dedicată parfumurilor pierdute ale limbii române din cartea „Năzăriri” de Mihai Miron, am descoperit în calendar că ziua de 19 noiembrie este Ziua europeană a limbilor. Informația m-a smuls din spațiul mult iubit al limbii materne și m-a dus cu gândul la o viitoare, parcă inevitabilă zi a limbii Europei. Acum câteva decenii, admițând-o mai ales ca utopie, i-aș fi spus esperanto, cu foarte puțini ani în urmă, considerând-o foarte probabilă, aș fi vorbit de engleză. Dar nu mai am siguranța de atunci, deși rain-bow-ul de pe o firmă sau anunțul closed de pe ușa unui birou din apropierea Redacției nu sunt deloc rarități. Cu toate acestea, iată, numai la parterul blocului în care locuiesc au apărut o pițerie numită La primavera și o cofetărie Passa tempo, la un liceu din municipiu mulți adolescenți își argumentau preferința pentru telenovele prin atracția pentru spaniolă, iar la o școală sanitară cursanții chiar au cerut introducerea limbii italiene între obiectele de studiu.
 

Aceasta în vreme ce, sub stindardul francofoniei, metodic, atrăgător, insistent, limba franceză nu acceptă pierderi irecuperabile. Lingviștii, specialiștii în dinamica limbilor, analiștii lor politici știu, desigur, și pot spune mai multe. Poate chiar altceva. Important este că în această lume în mișcare în care azi se schițează tot mai limpede Europa ca o uniune ori ca un sat, problemele generate de românii liberei circulații nu decurg din necunoașterea limbilor ei. Este deja un pas mic pentru Europa, dar mare pentru noi, în nevoia speranței că în chestiunile vitale, pe continentul natal sau dincolo de ocean, vom vorbi aceeași limbă, indiferent în câte limbi ne vom exprima.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: