112 a crescut mare. Are 1 an

> Sistem Național de real folos, „joacă” pentru iresponsabili
Cu un an în urmă, mai precis în data de 4 noiembrie, la Suceava a intrat în funcțiune Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență: 112, număr unic de apeluri, despre care se spune că salvează viața, mediul, proprietatea. Prin acest număr se poate realiza intervenția promptă a Poliției, Pompierilor și a Ambulanței, în vederea soluționării cât mai rapide a cazurilor de urgență. Printr-o tehnică de ultimă oră, în cadrul dispeceratului acestui serviciu, apelurile sunt lo-calizate, convorbirea telefonică înregistrată, iar repartizarea cazurilor se face rapid către agenția de urgență abilitată în rezolvarea situației. Sunt considerate situații de urgență diverse infracțiuni, cum ar fi: spargeri de locuințe, furturi, distrugeri, tulburarea liniștii și ordinii publice aso-ciată cu violențe, vătămările corporale, amenințarea cu moartea, tâlhării, omoruri, precum și accidentele de circulație grave, incendiile, inundațiile etc.
 

Ieri, la sediul I.P.J. Suceava a avut loc o conferință de presă având ca tematică „Apelurile de urgență 112”. Au participat domnii col. Florin Petraru, a-flat la comanda Inspectora-tului pentru Situații de Urgență „Bucovina” Suceava, col. Mi-hai Dascălu, comandantul Oficiului Județean de Teleco-municații Speciale, comisar Viorica Cojocaru, din partea Serviciului management, in-formare al I.P.J, și, nu în ulti-mul rând, inspectorul Alin Bo-tezatu, ofițer cu presa. S-au spus lucruri care ar putea inte-resa și cititorii ziarului nostru. Astfel, am aflat că, în unele luni, dispeceratul sucevean a fost copleșit de apeluri, cota cea mai înaltă înregistrân-du-se în luna august, când au fost preluate nu mai puțin de 71.486 de telefoane. Cele mai puține, adică 41.151 au fost în luna martie. Multe dintre a-cestea, chiar de ordinul mii-lor, sunt nedefinite, false sau pur și simplu, pentru informa-re. Astfel, au fost cazuri când, din pricina unor „glumeți”, ca să nu le spunem inși irespon-sabili, operatoarele au răs-puns cu întârziere la apelurile unor cetățeni aflați în sufe-rință, care așteptau o mână de ajutor de la ambulanță, pom-pieri sau poliție. Doamna co-misar Viorica Cojocaru ne-a o-ferit, în acest sens, câteva e-xemple. Într-o recentă noapte, Vasile Machidon din Slatina a telefonat la 112, sesizând că fiica sa este beată, face scandal și îl amenință, iar el s-ar fi refugiat aproape de postul de poliție pentru a scăpa de con-secințe. Doi polițiști au fost trimiși la fața locului în toiul nopții. Când au ajuns la domi-ciliul celui în cauză, surpriză: mama și fiica dormeau, fără să știe nimic de această alertă, iar cel care a dat alarma falsă, deși om în plină vârstă, fiind sub influența băuturilor alco-olice, era pus pe șotii. Se cer-tase, în timpul zilei, cu fiica sa și îi spusese: „Las’ că-ți a-duc eu poliția pe cap”. S-a ți-nut de cuvânt, numai că aceas-tă „distracție” l-a costat o a-mendă usturătoare. Zilele trecute, un alt cetățean, din Păltinoasa, a încercat să indu-că în eroare poliția, anunțând, prin sistemul de apeluri de urgență că un urmărit general, S. Florin, se află pe raza co-munei Vama, deși știa bine că acesta este în cu totul alt loc, iar oamenii legii se aflau pe urmele lui. De altfel, infrac-torul a și fost prins la scurt timp, dar nu unde indicase „binevoitorul”, care, de fapt, voia să apere un infractor. De reținut este că, la toate apelurile dirijate pentru rezolvare spre poliție (în octombrie au fost 943 de cazuri), în toate situațiile un echipaj se deplsează la fața locului pentru a lua măsurile ce se impun. Faptul că există încă numeroase apeluri false (în județul Sucea-va acestea sunt mai multe, uneori chiar duble ca număr față de alte județe ale țării) denotă nu numai neseriozitate, dar și lipsă de civilizație, de cultură și de bun-simț din partea unora.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: