S-a găsit explicația…

> Cauza problemelor în eliberarea medicamentelor: lipsa de înțelegere a asiguraților și managementul defectuos al unor farmacii, spune directorul CJAS Suceava
La jumătatea lui noiembrie, nici o farmacie din municipiul Suceava nu mai avea fonduri pentru a elibera medicamente compensate și gratuite, aceeași situație fiind la toate farmaciile din municipiul Rădăuți și zona aferentă. Mai există fonduri doar pentru tratamentul bolilor cronice. Potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, la aceeași dată aveau suficiente fonduri destule farmacii din localități mari aflate în jurul Sucevei, cum ar fi Bosanci, Dărmănești, Ipotești, Verești, Zvoriștea. De asemenea, mai eliberează medicamente cu sau fără contribuție personală toate farmaciile din Câmpulung, Fălticeni, Siret și unele din Vatra Dornei și Gura Humorului. Președintele director general al CJAS, dr. Cristina Iordăchel, spune că aceste disfuncții în eliberarea medicamentelor sunt cauzate, pe de o parte, de lipsa de înțelegere a asiguraților, iar pe de alta, de managementul defectuos al unor farmacii.
 

„Din analiza făcută împreună cu Serviciul medical și în urma discuțiilor la Colegiul medicilor și al farmaciștilor, am tras concluzia că se petrece un fenomen pe care noi singuri nu-l putem stopa, avem nevoie de bunăvoința medicilor și asiguraților. Mare parte a asi-guraților din mediul rural vin în municipiu, pentru consultații la medicii specialiști, și își cumpără medicamente tot din farmaciile din municipiul Suceava. În aceste condiții, fondurile de aici se consumă extrem de repede, iar cele alocate zonelor în care aceste per-soane locuiesc nu se consumă și nu pot fi redistribuite. Noi suntem în situația de a trimite asigurații din municipiu să-și cumpere medicamente la Bosanci, Șcheia sau Verești. Atâta timp cât nu va exista colaborare și bunăvoință din partea asiguraților și medicilor, nu vom putea realiza pentru asigurați accesibilitatea la eliberarea medica-mentelor. Singura posibilitate de a îmbunătăți modul de eliberare a medicamentelor este ca pacientul să se adreseze farmaciilor din zona sa de do-miciliu. Atât timp cât fondul din octombrie, același ca și pentru noiembrie, a fost suficient pentru eliberarea medicamentelor pe tot parcursul lunii, este clar că posibilitatea de a asigura eliberarea medicamentelor nu depinde numai de noi. O altă deficiență este problema managementului farmaciilor și faptul că unele nu știu să-și atragă clienții; nu au făcut nici un efort pentru a-i încuraja”. Dr. Iordăchel a mai precizat că, în continuare, CJAS va efectua controale la farmacii, întrucât au existat sesizări verbale că unele farmacii, care pe site-ul CJAS apar că mai au fonduri, în realitate nu elibe-rează medicamente, iar în mod normal ele nu au anunțat CJAS că au epuizat fondurile, deși au obligația să facă acest lucru. În lunile octombrie și noiembrie, pentru medicamentele compensate și gratuite CJAS a alocat 19 miliarde lei vechi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: