Cu privire la continuarea grevei

Sindicaliștii suceveni se clatină între da și ba

Până astăzi, la prânz, liderii sindicatelor din învățământ așteaptă decizia cadrelor didactice de a continua sau nu greva generală. Potrivit lide-rului Sindicatului Județean din Învățământ „Spiru Haret”, prof. Constantin Cernica, și astăzi va fi o „zi paralizată”, întrucât, din primele date cu-lese din teritoriu, sunt su-ficiente școli care doresc să continue greva. „Noi am primit proiectul acordului cadru, stabilit în urma discu-țiilor de la Guvern, și l-am dat la școli să se consulte, până mâine (n.r. astăzi) la ora 12. Sunt mulți care vor să continue greva”, a spus dl Cernica. Ieri a fost o zi agitată în școlile din municipiul Su-ceava, întrucât unii elevi s-au prezentat la cursuri, iar alții nu. De asemenea, în rândul profesorilor există opinii pro și contra grevei dar, în ansam-blu, în municipiul reședință de județ predomină cele pentru continuarea grevei. „Eu nu sunt de acord să încetăm gre-va. Adică am pierdut o pătri-me din salariu în perioada asta și tot efortul a fost degeaba?”, ne-a declarat o învățătoare, sub protecția anonimatului.
 

Liderul Sindicatului Liber și Independent Bucovina Ră-dăuți, dl Gheorghe Șorodoc, ne-a precizat că va respecta decizia oamenilor din teritoriu cu privire la grevă. Reamintim că sindicatul din zona Rădăuți are circa 2300 de membri, iar la greva generală de săptămâna trecută nu au subscris toți membrii de sindicat, întrucât au declarat că nu-și permit să piardă bani din salariu. Astfel, nu au fost deloc în grevă școlile nr. 1 și 2 din Marginea, nr. 2 și 3 din Horodnic de Sus, Dornești, Grănicești, la Grupul Școlar Rădăuți, grădinițele cu program normal și prelungit din municipiul Rădăuți, Școala Specială Ră-dăuți și Grupul Școlar Bivo-lărie. Nu au fost în grevă, timp de 2 zile, cadrele didactice de la Gălănești, după care au decis să se alăture colegilor protestatari. În ceea ce privește preve-derile din acordul pe care sindicaliștii nu l-au semnat încă, urmând să stabilească în această seară dacă o vor face, dl Șorodoc spune că vor avea de câștigat doar elevii: „Din conflictul ăsta au de câștigat elevii, se vor face școli mai frumoase, se vor da calculatoare, se va dezvolta baza materială. Sub aspect salarial nu sunt mulțumit deloc. Noi dorim să se ridice condiția socială a profe-sorului, în general, dar în momentul de față ce s-a dat în plus la salarii e foarte puțin. Nu știu dacă se acoperă rata inflației… Dacă, într-adevăr, se dorește performanță, con-diția de bază este ca profesorul să fie motivat sub aspect material. Or acest lucru nu se va întâmpla. De aceea, în zona Rădăuți, profesori cu grade didactice și definitivat pleacă în masă din învățământ să lucreze în Spania, Italia sau Grecia”. În cadrul negocierilor cu sindicatele derulate duminică seară, la Palatul Victoria, Gu-vernul a promis că va finanța toate proiectele și investițiile din învățământ cu o sumă echivalentă cu 1,1% din PIB, peste nivelul alocat prin pro-iectul de buget pe 2006. A-ceste proiecte vizează con-strucția de școli, de campusuri, modernizări, dotări. Cât despre salarii, s-a propus o majorare a acestora cu 5% din 1 ianuarie 2006 și cu încă 3% din 1 septembrie 2006, ceea ce înseamnă o creștere medie salarială de 630.000 lei pe cadru didactic.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: