Deșeurile de pesticide din Suceava urmează a fi neutralizate în 2006

Pesticidele din județul Suceava, considerate deșeuri tehnice periculoase, vor fi preluate și neutralizate în 2006. Cel puțin acesta este părerea Șefului Serviciului „Implementare politici de mediu” Iluță Cocriș, care afirmă că o bună parte din deșeurile existente în țară au fost eliminate. În acest sens, au fost stabilite trei zone de colectare, respectiv la Oradea, Giurgiu și Suceava. În prezent procedura este în curs la Oradea, după care urmează Suceava, la care sunt arondate toate județele din Moldova. Deșeurile „istorice” de pesticide din județul Suceava sunt depozitate la depozitul Unității Fitosanitare, de pe strada Universității. Aici este stocată, în condiții de securitate, o cantitate de peste 40 de tone deșeuri, dintre care 26,4 tone sunt solide și 14,1 tone lichide. Potrivit estimărilor inițiale, acestea trebuiau eliminate în anul 2005.
 

Incinerarea este efectuată de către o firmă din Germania, printr-un program Phare, ce se derulează prin Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Pesticidele provin de pe vremea agriculturii comuniste, astăzi, folosirea lor este interzisă cu desăvârșire. În județul Suceava au fost inventariate 3 mari „probleme istorice de mediu”, una dintre ele fiind rezolvată prin neutralizarea aceton-cianhidrinelor de la Metadet Fălticeni. Urmează neutraliazarea pesticidelor și ecologizarea, cu fonduri nerambursabile, a Exploatării miniere de sulf din Călimani. Pe lista de așteptare urmează amenajarea depozitelor ecologice de deșeuri menajere și reabilitarea stațiilor de epurare a apelor uzate din orașe și municipii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: