Ambulanța a fost pusă sub sechestru

Serviciul Județean de Ambulanță Suceava se află într-o situație nemaiîntâlnită în sistemul sanitar sucevean: toate cele 65 autosanitare funcționabile, existente în dotare, au fost puse sub sechestru de executorul judecătoresc, urmând să fie scoase la licitație pentru a putea fi recuperate datorii restante, încă din 2003, la plata salariilor ambulanțierilor. SJA a primit procesul verbal de sechestru, luni, con-ducerea instituției fiind anunțată că are termen de plată o zi de la primirea acestuia, în caz de neplată toate bunurile ur-mând să fie scoase la licitație publică. Directorul Serviciu-lui Județean de Ambulanță, dr. Daniel Martiniuc, ne-a precizat ieri că toată situația creată este o consecință a „sub-finanțării cronice” cu care SJA se confruntă încă din 1998.
 

Domnia sa spune că situația financiară austeră s-a acutizat în anul 2003, când, pentru a se putea încadra în bugetul alocat de CJAS, s-a procedat la diminuarea unor sporuri salariale: „Dacă până în 2003 ne-am descurcat peticind sacul sărăciei în fiecare an, în 2003 situația s-a înrăutățit ajungând, la un moment dat, ca activitatea să fie blocată din cauza lipsei banilor. Atunci am convocat o ședință a Consiliului de Administrație. prin care am adus la cunoștință membrilor situația creată și, în final, s-a ajuns la un consens, cu acordul sindicatelor, ca pe o perioadă de 3 luni de zile sporurile salariale să fie diminuate, pentru a ne încadra în bugetul de venituri și cheltuieli. Urmând ca în această perioadă conducerea unității să facă demersurile necesare în vederea suplimentării bugetului. S-au făcut demersuri fără nici un rezultat, motiv pentru care, în urma unor tensiuni sociale Sindicatul Ambulanța ne-a acționat în instanță”. Bugetul insuficient a determinat diminuări salariale pe tot parcursul anului menționat, în urma procesului Sindicatul Ambulanța având câștig de cauză. Prin Sentința civilă nr. 319, pronunțată de Tribunalul Suceava la 26 aprilie 2004, SJA a fost obligat să restituie salariaților 3,7 miliarde ROL, sentința rămânând definitivă. Potrivit dr. Martiniuc, cu toate că toți cei 256 de salariați ai SJA, câți erau în 2003, „începând de la director și până la femeia de serviciu” au suferit rețineri din salariu, doar o parte dintre ei, respectiv circa 20 de persoane au solicitat executarea silită. Situația este extrem de critică acum, practic existând riscul ca activitatea de urgență prespitaliceasă a județului să fie oprită. Deocamdată serviciul încă funcționează, iar directorul SJA a cerut ajutor de la Prefectură, DSP și CJAS ca „să găsească soluții pentru ieșirea din criză”. La rândul său, conducerea DSP Suceava a trimis ieri adrese către CJ și CJAS, ne-a informat directorul interimar al acestei instituții, dr. Odette Nicolae: „Am rugat să ne comunice punctul dumnealor de vedere privind posibilitatea soluționării acestei probleme din punct de vedere financiar”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: