Muzeul

„Cât trebuie să mai fi râs Maestrul zilele astea de noi!” și-l închipuia o persoană apropiată marelui artist, înainte de ceremonia funeraliilor, când ultime amănunte iscau variate opinii. În clipa aceea mi l-am adus și eu aminte salutând cu jucată mirare scaunul medicinal pe care i-l dăruise o prietenă în urmă cu vreun an, ca să-i ușureze plimbările autumnale: „Ce-i cu bicicleta asta?” Și mi-l imaginez amuzându-se ca de întâmplări cu haz nu numai de detalii ale propriei înmormântări, ci și de amărăciunile și revoltele noastre. Că dna Mona Muscă, pe atunci ministrul culturii, nu a reușit să ajungă la cea de-a o suta doua sa aniversare – eveniment de excepție în toate sensurile, care ar fi meritat omagiul personal al însuși președintelui țării.
 

Că pe lungul drum spre cimitirul din Oprișeni, el, Ion Irimescu, fostul președinte și fostul președinte de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici din România, nu a fost condus nici măcar de actualul președinte al Uniunii, darmite de actualul ministru al culturii! Și tot așa. De toate putem să ni-l închipuim râzând, și în duminica despărțirii, și în celesta veșnicie de acum, doar de un singur lucru nu: de Muzeul său cu obloanele trase, de Muzeul pustiit de lucrările sale și încremenit în așteptarea celor 10 miliarde de lei vechi necesari finalizării reparațiilor, de Muzeul în care ar fi vrut să mai intre o dată înainte de marea plecare și nu a fost să fie. Până nu se vor găsi 10 miliarde pentru Muzeul menit să tezaurizeze și să arate lumii creațiile înmiit mai valoroase decât acești bani, fiecare frunză căzând foșnit pe umărul nostru, fiecare bob de rouă strălucind în apusul unei crizanteme, fiecare strop de ploaie preschimbându-se suav în fulg de nea va avea ceva din ceea ce n-am văzut niciodată, dar vom simți mereu: lacrima Maestrului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: