A început campania de prevenire a tâlhăriilor

Timp de un an de zile, polițiștii suceveni vor încerca să le bage în cap elevilor să nu se mai fudulească cu telefoanele mobile pe stradă, femeilor – să nu umble noaptea cu multe bijuterii iar bătrânilor cu bani le vor explica cum să fie în siguranță > „Sunați la 112 dacă sunteți victime sau vedeți vreo tâlhărie”, este îndemnul reprezentanților IPJ Suceava
Începând din această lună, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a dat, prin Com-partimentul de Analiză și Combatere a Criminalității, startul campaniei de prevenire a tâlhăriilor intitulată „O comunitate mai sigură”. În mod paradoxal, campania vine pe fondul reducerii numărului de infracțiuni de acest gen petrecute anul acesta, comparativ cu anul trecut, nivelul acestora în județ păstrându-se totuși ridicat. „Din cauza impactului pe care această categorie de infracțiuni o are asupra sentimentului de siguranță în comunitate, acțiunile de prevenire și combatere ale IPJ devin foarte importante”, a declarat subcomisar Daniela Todiruț, șefa CACC.
 

Fără să pară puțin, polițiștii compartimentelor de preve-nire a criminalității, investiga-ții criminale, ordine publică și intervenție rapidă i-au pro-pus ca până în luna noiembrie anul viitor numărul tâlhăriilor să scadă măcar cu 5% față de cel existent, dar și a gradului de victimizare. În baza unui studiu referitor la tipul infrac-țiunilor, al autorilor, victi-melor, al locurilor unde se desfășoară tâlhăriile, referitor la grade de intensitate cu care acestea sunt comise și alte repere psiho-sociologice, po-lițiștii din mediul urban și rural vor desfășura acțiunile de prevenire direct asupra per-soanelor vulnerabile, în principal elevi, femei și persoane vârstnice. Elevii care își poartă ostentativ, parcă, la gât, tele-foanele mobile sau le scot să se fudulească cu ele la ore târ-zii, în drum spre casă, vor fi avertizați, consiliați și sfătuiți să stea cu aparatul în buzunar, dacă nu vor să rămână fără el. Femeile pline de bijuterii și cu geanta fâlfâind pe umăr – să se lipsească de câteva piese aurite când vin de la muncă seara târziu, prin locuri întu-necate și să-și țină poșetele cu nădejde în unghiuri din care nu pot fi smulse de tâlhari. Vârstnicii, care locuiesc sin-guri, despre care se știe că au bani, bunuri sau alte valori tentante incursiunilor nocturne ale tălharilor, vor fi in-formați ce au de făcut și ce măsuri au de luat ca să fie în siguranță. Practic, polițiștii își pro-pun prevenirea tâlhăriilor încercând să educe categoriile de persoane expuse, ca, apoi, acestea să se ferească singure să devină victime. Pliante, afi-șe, vizite la școli, în locuințe vor fi „armele” cu care com-partimentele polițienești implicate în campanie vor lupta. Oferind cazuri concrete în care cetățenii au fost tâlhăriți de bunuri sau bani, fie din naivitate, fie siliți prin ame-nințări, polițiștii au solicitat din nou sucevenilor să sune la Serviciul de urgență 112, dacă sunt confruntați cu astfel de situații sau au fost martorii unei asemenea infracțiuni. „Să sune imediat la 112, unde avem oameni special pregătiți să trieze apelurile, să pună în mișcare operativ formațiunile de intervenție, ca orice caz de tâlhărie să fie rezolvat rapid, cu recuperarea bunurilor și identificarea autorilor”, a în-demnat subcomisarul Ioan Halaicu, șeful Biroului Inves-tigații Criminale al Poliției municipiului Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: