Colegiul Medicilor protestează

Președintele Colegiului Medicilor Suceava, dr. Gheorghe Țeudan, ne-a informat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că, în urma discuțiilor la nivel local, în cadrul Consiliului Colegiului, medicii suceveni au decis înaintarea unui protest Ministerului Sănătății, vizavi de modificările aduse legilor din sănătate, dar și finanțării slabe. “Nu este o opoziție a Sucevei în mersul reformei, dar asta nu este reformă” ne-a declarat președintele Țeudan. Dr. Draga Buimistriuc, secretarul C.J.M. Suceava și membru în cadrul biroului executiv al Adunării Generale a Colegiului Național al Medicilor din România, ne-a spus că medicii sunt nemulțumiți și dezaprobă modul dictatorial manifestat de cei de la centru, care au propus modificările legislative fără consultarea Colegiului.
 

“Niciodată până acum nu s-a mai întâmplat așa ceva. Lipsește în continuare comunicarea și transparența. Acest lucru se realizează doar declarativ. Nu este vorba, așa cum am fost acuzați, că medicii nu vor reformă, ba din contra, vrem acest lucru. Dar cum să faci reformă cu un buget de numai 3,3% din PIB, buget chiar mai mic ca cel din acest an, care tot nu e suficient. Această subfinațare se răs-frânge direct asupra populației, nu numai asupra noastră” a precizat Draga Buimistriuc. Pe lângă nota de protest trimisă de Colegiul Județean al Medicilor Suceava, acesta a trimis și o serie de propuneri concrete pentru modificările de proiecte de lege. Astfel, pentru Legea spitalelor, medicii suceveni au propus modificarea a 5 articole. Referindu se la acestea, dr. Sorin Hâncu, care a deținut și funcția de director al Spitalului Județean, timp de două mandate, până anul trecut, a afirmat că legea este, de fapt, o centralizare și nicidecum o descentralizare. “Concursul de director de spital este, conform legii propuse de cei de la București, organizat de Ministerul Sănătății, la fel și contractul ce trebuie semnat cu Ministerul. Noi cerem ca acest lucru să se facă cu Direcția de Sănătate Publică, ca și până acum”, a menționat Sorin Hâncu. La Legea privind exercitarea profesiei de medic, sucevenii vin cu 20 de modificări și completări ale articolelor cuprinse în proiect. Membrii colegiului sucevean spun că au luat legătura și cu omologii lor din țară, care ar fi la fel de nemulțumiți. De aceea, ei vor face presiuni pentru respingerea în bloc a proiectelor de legi, în cazul în care nu vor fi modificate cu propunerile venite din teritoriu și, de asemenea, dacă bugetul pentru anul viitor nu va fi suplimentat.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI