Va fi viabilă noua soluție de plată?

Alarmat de administrațiile locale în privința marilor datorii pe care multe asociații de proprietari le au către furnizorii de energie termică în sistem centralizat, Guvernul a găsit soluția: eșalonarea, din această iarnă, a plății consumului pentru încălzirea locuinței pe toată perioada anului. Și, imediat, a purces la adoptarea OU nr. 143 de modificare și completare a OU nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinței, precum și a unor facilități populației pentru plata energiei termice. În esență, consumatorii de energie termică pot opta, la plata facturilor, pentru unul dintre următoarele tarife • tariful monom reprezentând prețul național de referință (care, de la 1 noiembrie 2005, este mărit la 1.075.000 lei vechi) pentru energia termică furnizată populației prin sistem centralizat • tariful binom tip B1 • tariful binom tip B2.
 

Mai pe înțeles, beneficiarii de energie termică pot să plătească, lunar, întreaga cantitate de energie consumată în luna precedentă, adică iarna mai mult și vara mai puțin, ca și până acum, sau să plătească aceeași sumă pe parcursul a 12 luni, reprezentând consumul pentru încălzire din perioada de iarnă. Guvernul susține că, prin alegerea tarifelor binom, consumatorii beneficiază de o reducere de 2,5 la sută din valoarea anuală totală a facturilor de energie termică. Ce trebuie să facă furnizorii și consumatorii? Furnizorii de energie termică sunt obli-gați, până la 15 noiembrie, să so-licite și să aprobe opțiunile consumatorilor de energie termică privind alegerea unuia dintre tarifele binom. După data de 15 noiembrie a.c., consumatorii se pot adresa direct furnizorilor de energie termică cu cereri de solicitare a tarifelor binom, aceștia din urmă fiind obligați să aprobe solicitările de schimbare a tarifului în termen de 5 zile de la înregistrarea cererilor. Consumatorii mai trebuie să știe că opțiunea privind tariful binom ales rămâne neschimbată pe o perioadă de 12 luni calendaristice consecutive. În cazul consumatorilor beneficiari ai ajutorului pentru încălzirea locuinței, opțiunea privind tariful binom ales poate fi so-licitată furnizorilor de energie termică până la data de 20 noiembrie 2005. Aplicarea tarifului binom pentru plata facturilor de energie termică, în cazul consumatorilor beneficiari ai ajutorului pentru încălzirea locuinței, se face începând cu data de 1 ianuarie 2006. Iar furnizorii vor emite facturi de regularizare o dată pe an, dar nu mai devreme de 12 luni de la data alegerii tarifului și nu mai târziu de 15 luni de la acea dată. Familiile și persoanele singure care au optat pentru modalitatea de facturare și plată a energiei termice în sistem binom beneficiază de ajutor pentru încălzirea locuinței pe o perioadă de 12 luni, diferențiat, pentru perioada sezonului rece și pentru restul anului. Pentru 2006, ajutorul se acordă în limita sumei totale, cu titlu de ajutor pentru încălzirea locuinței, cuvenite pentru lunile ianuarie-martie 2006. Aceste facilități îi vor determina pe marii datornici să-și achite restanțele într-o perioadă de timp rezonabilă? Ce se va întâmpla cu cei care sunt insolvabili? Dar cu cei care, deși ar avea de unde, nu vor să plătească energia termică și celelalte cheltuieli la asociație? Va trece TERMICA, așa cum a spus primarul Sucevei, la debranșarea individuală a unor mari datornici? Oricum, aceasta este soluția, chiar dacă, din punct de vedere tehnic, este ceva mai greu de realizat. Poate așa vor înțelege și aceștia că, la fel ca atunci când merg la un magazin și plătesc pe loc produsele luate, tot așa trebuie să achite, lunar, contravaloarea energiei termice consumate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: