Fără o cincime din pâine

Frigul a prins neînsămânțată aproape o cincime din suprafața de păioase planificată. Potrivit centralizatorului Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, până la această dată, arăturile pentru însămânțările de toamnă s-au efectuat pe circa 86 la sută din total, terenul fiind eliberat în totalitate. La grâu, secară și triticale, semănate au fost 30.500 de hectare din 37.692 de hectare estimate, adică pe circa 81 la sută din suprafață. Specialiștii din agricultura suceveană spun că epoca optimă a expirat la 15 octombrie și că este puțin probabil ca procentajul să mai crească.
 

Aceasta, întrucât temperaturile scăzute nu ar permite încolțirea și dezvoltarea plantei. Anul acesta campania autumnală de însămânțări a decurs greoi, în 2004, în perioada similară grâul fiind mai mult de o palmă deasupra solului. Agronomii susțin că de vină este recoltarea cu întârziere a porumbului, majoritatea agricultorilor suceveni semănând grâul după această cultură. Conform acelorași date ale DADR, porumbul a fost adunat de pe mai mult de 82 la sută din suprafața existentă. La semănatul viitoarei recolte de pâine a județului, Suceava stă, totuși, bine, cu realizări peste media pe țară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: