Vom fi mai bine păziți de boli provenite de la animale

Neutralizarea deșeurilor de origine animală, din cauza pericolului răspândirii unor epizootii și boli la animale și chiar la oameni, este considerată activitate publică de interes național. În acest sens, și pentru a ne conforma normelor europene în domeniu, Guvernul a aprobat concesionarea acestei activități pe fiecare dintre cele 8 regiuni de dezvoltare. Conform HG nr. 1.210/5 octombrie 2005, concesionarii activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală garantează și răspund de colectarea, transportul, manipularea, depozitarea, procesarea și neutralizarea finală, în conformitate cu legislația în vigoare. Totodată, concesionarii au obligația să organizeze un serviciu permanent, disponibil populației, de recepționare și înregistrare a mortalității la animale, pentru zona concesionată.
 

De asemenea, ei au obligația ridicării oricăror deșeuri de origine animală care fac obiectul contractului de concesiune în maximum 24 de ore de la anunțare. Nu face obiectul concesiunii activitatea de neutralizare a deșeurilor de origine animală desfășurată în unitățile de creștere a animalelor, în unitățile de producție, depozitare, procesare sau comercializare a cărnii ori a altor produse de origine animală care dețin instalații proprii de neutralizare, autorizate și aprobate în condițiile legii, folosite exclusiv pentru necesitățile proprii. Toți aceștia – concesionarii activității de neutralizare a deșeurilor de origine animală, precum și persoanele fizice sau juridice care desfășoară astfel de activități în unitățile proprii – beneficiază de sprijinul direct al statului. Nivelul sprijinului este în funcție de categoria deșeurilor și de proveniența acestora. Pentru animalele moarte provenite de la crescători de animale persoane fizice care cresc sau dețin animale de interes economic în gospodăriile individuale pentru consum propriu și pentru animalele găsite moarte sau alte animale a căror colectare și neutralizare intră în sarcina consiliilor locale nivelul sprijinului este de sută la sută. Pentru animalele moarte din fermele de animale, nivelul sprijinului este de 50 la sută. Tot 50 la sută acordă statul și pentru deșeurile de origine animală provenite din activitatea industriei de tăiere a animalelor sau de procesare a cărnii sau a altor produse de origine animală. Și pentru a-i descuraja pe cei tentați să înșele statul, HG nr. 1.211/5 octombrie 2005 prevede și sancțiuni: achitarea sumelor de la bugetul de stat în mod necorespunzător, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situații nereale pe documentele de decontare, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 10.000 lei (RON) la 30.000 lei (RON), precum și cu obligarea la restituirea contravalorii stimulentelor încasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflație. Urmărirea aplicării cu strictețe a acestor două acte normative ne va ajuta să ne păzim mai bine de boli provenite de la animale? Cu siguranță, da.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: