Mihai Airinei, șeful ITM:

Unul din zece agenți economici are lucrători la negru

În luna octombrie, inspectorii de muncă au efectuat peste 250 de controale, acestea lăsându-se cu 19 avertismente și 4 amenzi. Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Mihai Airinei, a ținut să remarce că volumul sancțiunilor este mai mic ca niciodată, instituția punând accent pe încheierea de contracte. „Decât să primească amenzi, patronii au preferat să întocmească contracte individuale de muncă”, subliniază domnia sa. În urma descinderilor, societatea comercială Granti Mont SRL Ciocănești a încasat o amendă de 20 milioane lei vechi, vinovată făcându-se de neîncheierea în formă scrisă a două contracte de muncă, precum și de neînregistratrea acestora la ITM.
 

Întrucât, la fel, nu a întocmit în scris contractul de muncă pentru un lucrător, „Steaua albastră” din Fălticeni a fost amendată cu 20 milioane lei vechi. Din același motiv, o amendă de 15 milioane lei vechi i s-a prescris persoanei fizice Constantin Claudiu Crăciun, iar alta de 20 milioane lei vechi, firmei La Moda Exim Suceava. Aceasta din urmă a fost avertizată și pentru nedepunerea în termen a statelor de plată. Inspectorul-șef Airinei a remarcat și o practică a agenților economici, care nu înregistrează contractele de muncă chiar la momentul angajării, „în speranța că nu-i va prinde nimeni”. Pe de altă parte, arată domnia sa, s-au inventariat toate societățile suspecte, între 5 și 10 la sută dintre operatorii economici din localitățile județului având oameni care lucrează ilegal.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: