Soluție favorabilă Fondului Bisericesc

Procesul prin care Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) solicită retrocedarea unei suprafețe de 192 000 de hectare de terenuri forestiere, început în anul 2001, va fi rejudecat la Tribunalul Suceava potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Avocatul FBOB, Vasile Tudor, a declarat marți, că procesul prin care această fundație solicită retrocedarea unei suprafețe de 192 000 de hectare de pădure a fost trimis spre rejudecare la instanța de fond, Tribunalul Suceava, precizând că, potrivit deciziei ICCJ, se recunoaște calitatea procesuală a Fondului. Procesul prin care FBOR solicită retrocedarea a 192 000 de hectare de pădure a început în anul 2001, când Tribunalul Suceava a admis calitatea procesuală a Fondului, dar a respins acțiunea pe motiv de prematuritate, arătând că pentru soluționarea cererii sunt necesare reglementări prin legi speciale.
 

În apelul înaintat de FBOB, Curtea de Apel Suceava a reținut că Fondul nu ar avea calitate procesuală activă, iar recursul formulat la această decizie a fost judecat în 31 octombrie 2003 de instanța supremă, care a stabilit, definitiv și irevocabil, calitatea procesuală a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina și a trimis spre rejudecare cauza la Curtea de Apel Galați. Curtea de Apel Galați a respins apelul FBOB menținând decizia Tribunalului Suceava privind prematuritatea cererii de retrocedare, considerând necesară existența unei legi speciale. Față de această decizie a Curții de Apel Galați, FBOB a introdus recurs arătând că instanțele nu au dreptul să refuze judecata în așteptarea unor legi și că, în lipsa unor legi speciale, există calea acțiunii de drept comun, a spus avocatul Tudor. El a precizat că ICCJ a casat, în parte, decizia Curții de Apel Galați, menținând doar recunoașterea calității procesuale a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina, și a trimis cauza spre rejudecare la instanța de fond, Tribunalul Suceava. Avocatul FBOB a arătat că excepțiile ridicate pâ-nă acum privind calitatea procesuală a Fondului au fost clarificate, iar de acum proce-sul se va judeca pe fond, urmând să fie analizată documentația doveditoare asupra proprietăților revendicate. Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a depus la Prefectura Suceava, în baza Legii 247/2005 a fondului funciar, o nouă cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafeței de 192 000 de ha de terenuri cu vegetație forestieră, cerere care este analizată de Comisia județeană de fond funciar. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților solicită, din anul 2000, restituirea în totalitate a celor 192.000 de hectare de pădure pe care le-a administrat, până în 1948, Fondul Religionar Ortodox din Bucovina. Unitățile de cult din județul Suceava au primit în anul 2004, în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetație forestieră, suprafața totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15 000 de hectare. Ulterior, în noiembrie 2004, printr-o Ordonanță de Urgență emisă de fostul Guvern, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost împroprietărită cu 90 000 de ha de pădure, dar legea de aprobare a acestei ordonanțe a fost considerată neconstituțională de Curtea Constituțională.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: