Patroni sinucigași

Piața muncii din țara noastră se află la ananghie. Într-un punct de cotitură care se cere abordat din fașă. Deja îngrijorează atitudinea unor manageri, ce dau dovadă de crasă necunoaștere a fenomenului și tendințelor. Relativ insesizabile la scară redusă de timp, acestea anunță grave implicații în viitorul imediat. Pe moment ce trece, forța calificată de muncă și specialiștii se epuizează pe cale naturală, din urmă nevenind înlocuitori. Tinerii și-au luat zborul înspre alte țări, unde munca, chiar dacă grea și umilitoare, este cu adevărat plătită. Învățământul nu mai pregătește muncitori pentru sectoarele cheie ale economiei, între pregătirea elevilor și cerințele angajatorilor căscându-se o adevărată ruptură. Administratorii de firme manifestă dezinteres față de salariații cu stagii vechi, care, siliți de împrejurări, migrează către slujbe acceptabile. Nu la fel procedează managerii marilor companii, tot prezente pe piață.
 

Acestea promovează o politică de fidelizare a angajaților oferindu-le, de la salarii bune, servicii de masă și relaxare la locul de muncă, facilități la plata telefonului sau transportului, prime de sărbători, până la sesiuni periodice de pregătire sau calificare. De cealaltă parte, sabotându-se de unii singuri, mulți dintre angajatori dau salarii la minimul pe economie, nu plătesc orele suplimentare sau zile de sâmbătă și duminică lucrate. Pe deasupra, patronii de duzină manifestă o poziție de intimidare și reducere la tăcere. Reprezentanții specializați ai statului spun că angajații nu sunt obligați să suporte ieșirile șefilor. Ei pot să iasă în față și să își ceară drepturile. Presupunând că ar face așa ceva, tot ar fi lipsiți de șansă. „Nu-ți convine, ia-ți catrafusele și pleacă”, i-ar spune verde în față boss-ul. Și nici măcar la Justiție nu ar avea, probabil, mazilitul înțelegere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: