Pensionari în traininguri

Reprezentanți ai Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la București, la întâlnire cu ong-urile sucevene Reprezentanți din cele mai active asociații de pensionari ale județului vor participa la traininguri la care vor învăța cum să-și îmbunătățească activitatea de organizație și cum să scrie un proiect de finanțare externă. Toate acestea, grație proiectului „Pensionarii, factor activ în comunitate”, implementat de Societatea Doamnelor Bucovinene Suceava și finanțat prin Programul Matra Kap, al Ministerului Afacerilor Externe din Olanda. Proiectul a fost lansat ieri în sala de ședințe a Primăriei Suceava, în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanți a circa 15 ong-uri din județ și Wouter G.J. Biesterbos, din Olanda, secretar adjunct, și Norma Nițescu, asistent cu programe de cooperare, ambii de la Amasada Regatului Țărilor de Jos la București.
 

Cei doi au venit la noi pentru a prezenta programul Matra Kap și a invita ong-urile să elaboreze proiecte cu finanțare prin acest program, întrucât, din cele 230 de proiecte propuse de diverse organizații din România anul acesta, foarte puține sunt din regiunea noastră. „Am observat că sunt foar-te multe propuneri de proiecte din Iași, Sibiu, Timișoara, Cluj, București, dar pe această regiune sunt foarte puține. M-am întrebat care ar fi motivul: dacă este o informare deficitară din partea noastră sau sunt puține organizații în această regiune, sau nu reușesc să ajungă la informații. Suntem interesați să aflăm problemele cu care vă con-fruntați în această regiune, ne-ar interesa să aflăm modul în care organizațiile se pregătesc pentru perioada următoare, când unii finanțatori se vor retrage, în câțiva ani, ceea ce se va întâmpla și cu noi. Vrem să aflăm problemele specifice cu care vă confruntați pentru a le ridica, la rândul nostru, la ministerele din București, prin contactele pe care le avem”, a spus dl Biesterbos. Programul Matra Kap, derulat prin ambasada menționată, are scopul de a sprijini procesul de transformare socială a țărilor central și est-eropene și finanțează activități și proiecte pe mai multe teme, cum ar fi asistența socială, justiție, media, drepturile omului, minorități, protecția mediului etc. Ambasada administrează, evaluează și finanțează aceste proiecte, care trebuie să fie mici, va-loarea unui grant nedepășind 15.000 euro. Anul acesta, din România, au fost acceptate 13 proiecte din cele 230, din care 2 de la Suceava: cel cu pensio-narii, cu o finanțare de peste 9000 euro, și altul numit „Fete și băieți pentru un viitor mai bun”, câștigat de Asociația „Societatea pentru egalitate de gen”, de peste 2000 euro. Următoarea „rundă de finanțare are termenul pe 11 noiem-brie a.c., astfel că ong-urile sucevene mai au timp să scrie și să prezinte proiecte. Revenind la proiectul Doamnelor Bucovinene, președinta acestei societăți, Mihaela Grosu, ne-a precizat că trainingurile din cadrul acestuia vor demara prin ianuarie viitor. Până atunci, chiar din această săptămână, ea se va întâlni cu președintele Consiliului Județean al Pensionarilor din Suceava, cu membrii asociațiilor de pensionari din județ, pentru a pregăti viitoarele întâlniri de la anul. Proiectul are ca obiectiv organizarea a 6 traininguri, câte 5 zile de fiecare, conduse de traineri din Suceava specializați în acest sens. Din fiecare organizație se vor forma echipe de 3 persoane, care vor discuta pe temele „Noțiuni de informatică aplicată”, „Planificare strategică”, „Managementul voluntarilor”, „Planificarea și scrierea proiectelor”. La sfârșit, se va organiza un Târg al organizațiilor neguvernamentale ofertante de servicii pentru vârstnici.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: