Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural

Interviu la desfăcatul porumbului

Călătorul care trece acum prin satele noastre vede frecvent aceeași imagine: în fața porților, pe câmp sau în curți, câte două-trei (ca să-și țină de urât) femei desfăcând porumb. Netulburate nici de trecerea mașinilor, nici de lătratul câinilor, țărăncile „dezbracă” știuleții de pănuși cu gesturi monotone. Habar n-au că pe 15 octombrie ar trebui să sărbătorească ziua lor, adică Ziua mondială a femeilor din mediul rural. În fața casei lor din Udești, așezate gospodărește pe strujeni, prinse în aceeași îndeletnicire, Rodica Lungu, 63 de ani, și Veronica Cucinschi, 33 de ani, soacră și noră. Nici vorbă să fi auzit de ziua cu pricina; iar cât despre condiția lor, de femei din mediul rural, spune că este „cea mai rea”. „S-a scumpit tot, și căruță, și materiale, asta ne bagă-n pământ”, spune soacra.
 

Nora întoarce o față obosită, fără nici o undă de zâmbet. Are 3 copii, iar viața ei se petrece printre ei, de dimineață până seară, la fel în fiecare zi. „Mă scol la 6,30, fac mâncare pentru copii, îi pre-gătesc de școală. Apoi m-apuc de lucru prin gospodărie, până la amiază. La prânz, iar mâncare, teme și s-a terminat ziua”. Cât despre distracție, nici nu poate fi vorba, spune nora; doar sâm-băta și duminica își „permite” 1-2 ore de odihnă. Soacra e mai categorică: „Niciodată nu m-am distrat, n-am avut tată, n-a avut cine lucra pentru noi, și am fost 14 copii la părinți. Acum moșneagu’ meu îi bolnav de șapte ani. Noroc că mi-a mai mărit pensia, am un milion jumate, dacă nu, mă duceam pe arătură. Mai sunt în sat femei care se respectă, merg la băi, fac tratament; poate este mai bine la alte căși. Dar eu mulțumesc lui Dumnezeu că este și așa, asta-i viața la țară. Bine că n-o vinit apa la noi, să rămânem fără nimic…” Viața la țară nu are aceeași fațetă austeră pentru toate femeile de acolo. Poate doamna învățătoare, poate preoteasa, nevasta primarului sau moașa o duc mai bine sub aspectul nivelului de trai, fiindcă de muncă la câmp sau în gospodărie nici ele nu duc lipsă. Încă nu se bucură de toate comoditățile vieții de la oraș, dar multe femei din mediul rural folosesc robotul la bucătărie, fac cafea la filtru și se uită la telenovele. Dar nici acestea n-au aflat de Ziua mondială a femeilor din mediul rural și nici de existența unei asociații cu același nume, înființată la Bran, care se preocupă să le dezvolte acestora spiritul de afaceri…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI