„Dicționarul“ lui Hyypia

„Am sperat degeaba” (Ionuț Mazilu) Întreaga noastră suflare și-a atârnat speranțele (brusc reînviate) de o minune finlandeză. Care nu s-a mai produs. Într un meci apatic, respirând un aer amical, fără cartonașe și fără răutate, cehii, previzibil, au învins lejer și se vor bate la baraj. O victorie facilă, așadar, prin care Finlanda s-a predat; iar golul lui Jun, picat după șase minute, și, apoi, încă două boabe încasate de nordici ne-au risipit bruma de speranță. Visam ca cehii să se împotmo-lească; dar Finlanda n-a putut și nici n-a vrut să-i încurce. Noi, la mâna (sau, mă rog, la piciorul) lor, am mizat pe o himeră, invocând corectitudinea celor din tabăra „suomi”. Ne-a surprins rezultatul? Evident, Cehia era favorită. Disputa de pe Olympia Stadion prea a semănat însă cu un amical. Iar când depindem de alții – trăgea concluzia „oracolul” Dragomir –, rezultatul nu poate fi altul.
 

Încât, bombănind soarta, vom vedea Weltmeisterschaf-ul de la anu’ proțăpiți la televizor. N-a fost să fie Helsinki noul Cardiff, anunțând nașterea unei mari echipe. Atunci, bara lui Bodin ne-a salvat; acum, bara lui Tainio ne-a oferit pentru trei zile ocazia să visăm, fabricând febril scenarii fabuloase. Dar Cehia, o echipă frumoasă, să recunoaștem, era super-motivată. Și nu putea rata această șansă. Chiar dacă, mânată de o idee tâmpă, o fetișcană de la gsp, purtând în sacoșică vreo zece mii de euroi, nădăjduia să-i înduplece pe nordici. Afrontul Mariei Andrieș a stârnit zâmbete. Bătrânelul Heliskoski s-a amuzat copios. „Glumița pecuniară”, bună poate prin divizia mioritică a lui Mitică, a fost un gest imoral; iar suma, raportată la bănetul fotba-liștilor, derizorie. E drept, s-a născut și ideea năzdrăvană a chetei, Contra îndemnându-ne să punem mână de la mână, adunând verzișori, pentru a-i stimula pe bravii scandinavi, treziți din hibernare, tremurând, cică, pentru soarta românilor. Mai să-l credem pe Sami Hyypia, cel care – ivit dintr-un popor „curat” – nu cu-noaște cuvân-tul blat. În dicționarul său, terme-nul, vai, nu există. Dar Sami al nos-tru, suferind – vorba vine – pentru necali-ficarea lui Mutu et comp., e amic la cataramă cu Smicer și Baros, foști coechipieri la Liverpool. Să le răpească prietenilor cehi bucuria unei victorii? Oare de ce Forsell a fost ținut pe tușă și Eremen-ko jr. grabnic îndepărtat din lot? Onoarea nordicilor e și ea șifonată, deși ne încăpățânăm să credem că doar prin ograda noastră năravul bântuie și e înfloritor. În fine, cinstit judecând, tentativa de a-i motiva nu putea reuși datorită, în primul rând, diferenței de valoare. Cehia e o forță, iar Sami și ai săi, oricum, n-aveau chef să-și rupă oasele de dragul nostru. „Am sperat degeaba”, zicea Mazilu la spartul târgului. Ce ne mai rămâne? S-o luăm voinicește de la capăt și să depindem doar de noi. Deși, dacă ne gândim bine, deseori ne-am tăiat cu voioșie craca. Și, în fond, ce atâta tevatură? N-ar fi prima calificare ratată și s-ar părea că ne-am logodit cu eșecurile din care, fără folos, tot învățăm… ADRIAN DINU RACHIERU P.S. În această vânzoleală cu iz de dramoletă, și-a scos căpșorul o veste-bombă, lansată de strategul Gigi. Patronul Stelei a pregătit, zice, „cea mai bună mutare”: instalarea lui Lăcătuș ca președinte! Lăcă a acceptat, ignorând dede-subturile, îmbrățișând o funcție „necunoscută” (cum recunoaște) și un contract până la bătrânețe. Sincer, nu cred că ăsta ar fi locul potrivit pentru „fiara” de altădată, idolul galeriei steliste; dar dacă ne înșelăm? Vom trăi și vom vedea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: