SAPARD – condiții și tipuri de proiecte

Am explicat în materialele anterioare ce am considerat că trebuie să știe marea majoritate a celor ce doresc să pornească o afacere în domeniul agricol. Categoriile de solicitanți care pot primi finanțare nerambursabilă sunt: producătorii agricoli individuali-persoane fizice autorizate, asociații familiale cu profil agricol, societăți agricole, societăți comerciale cu capital integral privat organizate conform Legii 31/1990 și a Legii 15/1990. Încercăm, în materialele următoare, să particularizăm, așa cum spune și titlul, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un potențial beneficiar.
 

Solicitantul trebuie să res-pecte următoarele condiții generale pentru a fi eligibil: să fie persoană fizică sau juri-dică română cu capital privat cel puțin egal sau mai mare de 75%; capitalul-acționariatul solicitantului eligibil poate fi atât integral din România, cât și mixt sau integral străin; să acționeze în nume propriu; să facă dovada unor surse financiare stabile și suficiente pentru asigurarea continuității activității pe tot parcursul implementării proiectului și să ia parte la finanțarea acestuia; pentru potențialii beneficiari, cu vârsta sub 40 de ani, să prezinte o copie legalizată după certificatul de naștere; să respecte criteriile de eligibilitate pentru a putea fi acceptat în sesiunea de selecție a proiectelor. Trebuie să se demonstreze viabilitatea economico-financiară a fermei. Prin aceasta se înțelege obținerea de performanțe financiare eficiente și abilitatea de a opera fără a re-curge la sprijin public în activitatea sa operațională. Beneficiarul trebuie să demonstreze că își poate plăti obligațiile și datoriile în mod regulat, fără să supună la nici un risc desfășurarea normală a activității agentului economic, și că generează un venit net semnificativ (nu mai puțin de 5%). Tipurile de proiecte pentru care se poate acorda un ajutor financiar nerambursabil se referă la cele de investiții pentru ferme de producție vegetală (culturi de câmp, horticultură, din care floricultură – 1,5%, viticultură, pomicultură, sere) și ferme pentru creșterea animalelor și păsărilor (ferme de vaci de lapte, creștere și îngrășare de taurine, ferme de oi-capre, îngrășătorii de berbecuți, ferme de porci, ferme de păsări, alte ferme vegetale și de creștere a animalelor și păsărilor profilate pe obținerea produselor pentru consumul uman). Un proiect poate include investiții aferente unui singur sector (animal sau vegetal) și unei singure submăsuri (ex. culturi de câmp, viticultură etc.) sau poate include investiții pentru o fermă mixtă, specifice ambelor sectoare și mai multor submăsuri. Valoarea totală eligibilă a proiectului trebuie să fie între 5.000 – 500.000 euro. Sprijinul financiar cu o valoare totală mai mare de 500.000 euro (până la valoarea totală eligibilă de 2.000.000 euro) se acordă numai proiectelor al căror obiectiv este implementarea acquis-lui comunitar în fermele de creștere a animalelor și păsărilor. Investițiile făcute prin proiect trebuie să se deruleze în maximum doi ani de la data semnării contractelor de finanțare, în funcție de complexitatea proiectelor. Proiectul va fi amplasat în spațiul rural, definit conform legislației naționale în vigoare, cu excepția modernizării serelor amplasate în zona urbană. Amplasarea proiectele din zona montană va fi în concordanță cu legis-lația națională în vigoare. (Compartimentul de elaborare, implementare și evaluare a proiectelor de dezvoltare a fermelor – OJCA Suceava)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: