Surprizele provinciei…

Fără un motiv anume Dumnezeu încă ne mai iubește” Nu-mi plac prezentările de carte docte, cu fraze alambicate, cu prețiozități care așază și cartea, și autorul într-un cerc închis al elitei… Sigur, acele prezentări își au locul în revistele de specialitate care, din nefericire, îndepărtează literatura de om. Of, ce n-aș fi dat odinioară pentru părerea eclectică a vreunui cenzor, care m-ar fi așezat subtil la zidul profanilor și cum mi-ar fi bătut inima la auzul unor aplauze mincinoase. (Nu știu de ce, azi, când scriu aceste rânduri, îmi stăruie în auz muzica lui Mozart, cu sunetele ei subtile, fantastice și mă gân-desc la moartea prematură a muzicianului. Să trăiești doar 35 de ani și să fii autorul unor astfel de capodopere…) Eugen Ionescu scria cândva că atunci când vrei să ucizi un scriitor trebuie să-l compari cu cineva.
 

Poate că nu s-a exprimat întocmai, însă ideea era că autorul comparat va fi pe vecie amputat, i se va lua originalitatea. Azi am citit câteva pagini din Cezar Petrescu. Iată care a fost textul care m-a impresionat: ”În provincie se formează individualitatea în profunzime. Nu se cheltuiește în afară. Nu râvnește la tiparul comun. Acolo sunt marile conștiințe și marile pasiuni între indivizi interiorizați”. Ursescu Iuliu Lucian s-a născut în 1970 la noi în provincie, la Rădăuți, cam atât este necesar să știm despre autorul cărții apărute recent la editura „Accent print” din Suceava, intitulată „Interviu cu o piatră”. N-o să-i agățăm de suflet o biografie stufoasă, nu vom scotoci prin reviste să vedem unde a mai publicat pentru a-l face scriitor încă din fașă. Ursescu Iuliu Lucian  este o persoană, aș putea spune, ușor stranie. Nici măcar nu-și semnează cartea în conformitate cu moda scriitorilor, folosind prenumele înaintea numelui, de aceea îi vom respecta opțiunea. Placheta conține 42 de poeme, mustind de suferință, subtilitate, sensibilitate, revoltă. ”Poezie, astăzi aș vrea să-ți prezint pe cineva, piatră și floare: inima mea. Am plâns în multe stiluri dar să nu spui asta nimănui”, scrie poetul. M-aș opri asupra poeziei „România”, care mi se pare extraordinară și care anunță un poet care va trece dincolo de hotarele Bucovinei. ”Colocviu despre mâini îngropate, geometrie cu morți înfășată-n tăcere. Gimnastică goală la porțile Europei. Eșec al decenței. Semne de între-bare lipsite de substanță, decenii frigide ce ne curg printre degete. Sunt altfel decât noi; frunzele, zborul, rugăciunea, iubirea. Poate într-o zi istoria, găsindu-ne triști, își va retrage flota ei de necazuri, topind zăpada picioarelor tale, sărăcie. Fără un motiv anume Dumnezeu încă ne mai iubeș-te, în parc o mamă tânără cu doi copii, alergând în jurul ei, ca niște aripi”. Astfel scrie poetul Ursescu din Rădăuți, despre care dumneavoastră veți mai auzi multe, în curând.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: