Sfânta cruce de la Hreațca

Satul întreg, de la mic la mare, în straie de sărbătoare, la care s-au alăturat din împrejurimi mulțimi impresionante, a urcat în procesiune divină Dealul Mărfii, acolo unde „Sfânta cruce de la Hreațca” va sălășlui prin har și lumină întru veșnicie. Părinte-le paroh Liviu Vasile Mihăilă, în fruntea unui sobor de preoți, a oficiat serviciul religios prilejuit de înveșnicirea acestui simbol sacru al Dreptei credințe. Slăvitul monument – o cruce uriașă, de aproape 10 metri înălțime, din metal inoxida-bil, montată pe un postament din beton, domină toată valea Șomuzului Mic, până hăt departe.
 

În nopțile de smoală, lumina Sfintei cruci din satul Hreațca îndumnezeiește ța-rina și oamenii din Regatul și Cordunul înaintașilor. Dealul Mărfii, toponim cu miez de istorie grănicerească, adăpos-tește, pentru veacul ce va să vină, cruce și har. Înălțată sub oblăduirea și prin osârdia pă-rintelui Mihăilă, aceasta face parte dintr-un complex bi-sericesc recent ridicat: casa parohia-lă, casa de praznice, clopotniță, fântână și al-te dependințe absolut ne-cesare instituției de cult a satului. Spiritul gospodăresc și altruismul părintelui, bi-necuvântarea Divină au stat la baza înțelepciunii, modes-tiei și smereniei cucerniciei sale. Postul, rugăciunea și milostenia sunt slove de aur, izvorâte din viața duhovni-cească a părintelui Liviu Vasile Mihăilă. Enoriașii îl urmează ca pe cel mai de-săvârșit model de credință și înțelepciune, urmaș destoinic și ctitor înnăscut, aidoma înaintașilor săi din colțul nos-tru de rai, care au pus piatră și cărămidă. Preoții Vasile Pleșoianu și Mircea Sfichi, în veci fie-le numele pomenit, cât și preotul Grigore Nețoi, trăitor în ora-șul Fălticeni, au sfințit cu ade-vărat locul nostru. Părintele Mihăilă, împlinitor de mesaj divin, a preluat misia sa cu fapte de izbândă. Oameni cu dare de mână – familia Manolache din Grecia, scoborâtoare din Hreațca, a dăruit satului actual și celui ce va să fie această Sfântă cru-ce de la Hreațca. La coborâre de pe Golgota noastră, i-am dat brațul nonagenarului V.B., prietenul meu urându-i încă mulți ani, măcar cât treptele suișului la Sfânta Cruce, adică 20. „E prea mult, aș vrea să fac suta, să mă pot bucura cu satul întreg de faptele părin-telui nostru”, a zis dânsul. Cei 7 preoți, în odăjdii de sărbătoare, coboară treaptă după treaptă din Dealul, de acum, al Sfintei Cruci, spre Complexul bisericesc din va-lea cu miros de lămâie și dangăt de clopot. Soarele scapără după Dealul lui Vodă și ziua moare încet. Îngădui încă până ce noaptea de smoa-lă se așază peste sat. Acolo sus, încă Sfânta cruce revarsă lumină – lumină și har. Iubite cititorule, urcă-te pe deal în nopțile cu smoală și vezi sfânta Cruce de la Hreațca, ea se vede de oriunde, eventual cu ochii minții. Acolo, în satul acela, trăiește un om, părintele Mihăilă, anume venit să sfințească locurile noastre. M. N. HREȚCANUL

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: