Școala funcționează tot timpul

Ca peste tot, și-n comunitatea arboreană există diferite probleme, fie ele mai mari ori mai mici. Fericite sunt acele comunități care au în sânul lor și oameni preocupați (și) de soarta semenilor, de nevoile lor materiale și, mai ales, spirituale. La Arbore, este cazul preotului-profesor Cătălin Bereholschi. I-am urmărit cu atenție munca de când a venit la Arbore. Îl cunoșteam încă de când era copil și știam ce-a făcut la Cajvana (unde a fost preot înainte de-a veni la noi). În ultimul timp l-am cunoscut mai bine pentru că predă Religia (și ) elevilor din școala unde însumi profesez. Am observat ce-a făcut toată vara aceasta și am reușit să-l provoc la o discuție (ce face, ce are de gând să mai facă). S-a lăsat greu “tras de limbă”, dar, în final, am reușit să-l fac să se confeseze.
 

Mi-a mărturisit că a căutat, încă de când a venit printre noi, să fie nu numai preot, ci și profesor, să ajute copiii din familii cu venituri modeste. Întrucât n-a găsit la IȘJ programe care să depășească un cadru educativ, a căutat până a găsit o fundație care activa în județ (cu sediul în Anglia), care ajuta toți copiii necăjiți, nu numai pe cei provenind din familii de romi (condiția a fost să existe un spațiu adecvat). Cu acordul CL, direcțiunea Școlii “Luca Arbure” a pus la dispoziția fundației un spațiu de vreo 60 mp, neamenajat, operațiune ce reclama însă mulți bani. Fundația a dat banii necesari și, la etajul clădirii, s-a amenajat un spațiu… bijuterie. Din februarie până-n iunie, s-a muncit pe brânci, preotul et comp. N-au avut răgaz până ce n-a fost amenajat și sfințit totul. Din iunie, s-a pornit la treabă. Școala, deocamdată, a pus la dispoziție mobilierul, fundația angajându-se să aducă mobilier până-n noiembrie curent, când va finaliza și instalația de încălzire a acestor încăperi. Zilnic, între orele 10-12 (și chiar 14), în jur de 30 de copii au venit toată vara la treabă. Sunt cărți, materiale didactice, jocuri la dispoziția copiilor. O absolventă a secției de pictură bisericească i-a învățat pe copii să picteze icoane pe sticlă. Activitatea continuă și după începerea anului școlar. Fără a se face o selecție a copiilor, se intenționează punerea la dispoziția lor a acestei săli pentru a-și face temele, bineînțeles sub supravegherea și îndrumarea unor dascăli. S-ar părea că vor fi posibilități pentru a se asigura acestor copii și o masă caldă, zilnic. Dorința arzătoare a organizatorilor și finanțatorilor este păstrarea copiilor în familiile lor naturale și asigurarea unor condiții mai bune pentru cei provenind din familii defavorizate. Artizanii acestei acțiuni deosebite în peisajul social al comunei Arbore sunt: Fundația FARA (Anglia; Jane Nicholson, președinte), Irina Anchidin (reprezentanta acestei fundații în județ). Lor li se adaugă colectivul inimos care muncește zi de zi la Arbore: părintele-profesor Cătălin Bereholschi, Ana Berehorschi (soția sa), învățătoarele Iulia Ciobâcă și Tudorița Ursan, alături de Maria Simionescu. Prof. GH. DOLINSKI consilier local, Arbore

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: