Peste 2.000 de funcționari publici, chemați în judecată

Nemulțumită de situația funcționarilor publici care lucrează în sistemul instituționalizat al Ministerului Finanțelor Publice, Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe (FNSF) nu face nici o apreciere, ci doar constată interesul domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu pentru îmbunătățirea colectării obligațiilor către stat, întărirea disciplinei financiare și combaterea evaziunii fiscale. De unde provine însă nemulțumirea? Din faptul că funcționarii publici ai ministerului nu sunt susținuți de stat în acțiunile lor. Astfel, din cauza legilor existente, peste 2.000 de funcționari publici, pentru documente legal întocmite prin care obligă agenți economici să respecte legea sau să plătească impozitele la stat, sunt chemați în judecată, ca martori în cel mai fericit caz.
 

De cele mai multe ori, pentru a amâna plata datoriilor la stat, agenții economici dau în judecată și instituția și acuză funcționarul public, iar acesta este obligat să se apere în justiție pe cheltuiala proprie, fără ca statul, în numele căruia a acționat, să-l apere. În felul acesta, funcționarii Ministerului Finanțelor sunt supuși unor presiuni care îi determină să fie timorați pe perioada acțiunilor de control – se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre de președintele FNSF, dl Vasile Marica. Totodată, domnia sa demască intervenția politicului în activitatea instituției, când senatori, deputați sau politicieni locali amenință funcționarii publici care încearcă să-și facă datoria la fir-mele protejate de politicieni sau chiar la firme ale familiei acestora. Iar lipsa unui salariu acceptabil (media salariului net este de 4.800.000 lei, sub media pe economia națională) nu este da natură să motiveze acțiunile funcționarilor publici din acest segment de activitate. Președintele FNSF mai crede că permanenta reorganizare și instabilitate organizatorică are un efect destabilizator asupra sistemului financiar, iar atacurile, și ale unor oficiali, la adresa instituției fiscale, acuzând-o de corupție, generalizând fără a nominaliza persoane, încurajează agen-ții economici să nu mai res-pecte legea sau să nu pri-mească inspectorii fiscali în societate, pe motiv că sunt corupți. Având în vedere aceste lucruri, FNSF solicită primului-ministru * crearea unui cadru legislativ care să protejeze funcționarii publici din acest segment de activitate * analizarea posibilității ca instituția, pentru acte legal întocmite de către funcționari publici, să-i poată apăra, acordându-i acesteia calitate procesuală * crearea, la nivelul M.F.P., a unui corp de experți care să răspundă la solicitările organelor de anchetă sau ale instanțelor de judecată cu privire la legalitatea documentelor întocmite de funcționarii publici din sistemul instituționalizat al M.F.P. * deschidere pentru dialog, din partea primului-ministru, cu reprezentanții funcționarilor din acest segment de activitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: