Ofensivă împotriva „ciumei porcilor“

> Timp de mai bine de o lună, mistreții din pădurile județului vor fi în cătarea armelor > Rezervorul bolii se află în mediul silvatic, medicii veterinari urmând a prevala probe și a le supune analizelor Zilele acestea, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranță Alimentară a declanșat o acțiune de depistare și anihilare a eventualelor cazuri de pestă porcină. Timp de 4-5 săptămâni, în pădurile județului se vor organiza vânători la mistreți, probele de sânge, stern și organe prelevate urmând a fi analizate în laboratorul instituției sanitar-veterinare sucevene. Demersul este de mare importanță, rezervorul maladiei fiind plasat în mediul silvatic, la porcii sălbatici, iar, după cum se cunoaște, bună parte a suprafeței județului Suceava este împădurită.
 

Numită și „ciuma porcină”, până mai anii trecuți aceasta nu prezenta un real pericol, întrucât vaccinarea era obligatorie, riscul îmbolnăvirii dovedindu-se minim. Ca urmare a normelor impuse de UE, prin HG nr. 1026 din 2003, vaccinarea a fost interzisă. Astfel, în țară, numărul cazuri de îmbolnăviri a crescut din ce în ce mai mult, afectând, cu precădere, porcii din fermele mici și gospodăriile populației. Potrivit legii, porcinele din ferme organizate, care funcționează legal, vor mai fi vaccinate până la 31 decembrie 2005, dar numai sub control veterinar strict. Potrivit directorului executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranță Alimentară (DSVSA), Petrea Dulgheru, în județul Suceava ultimul caz de pestă porcină a fost înregistrat în aprilie 2003, pe fondul de vânătoare Pătrăuți. „Dacă în gospodăriile populației boala poate fi ușor depistată și stăpânită, prin sacrificarea animalelor bolnave, în mediul silvatic acest lucru este mai greu de realizat. De aceea, în acțiune sunt implicați atât medicii veterinari concesionari, cât și administratorii fondurilor de vânătoare”, a spus șeful DSVSA. Domnia sa a reamintit că Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi și Direcția Silvică au obligația de a anunța partidele de vânătoare cu 10 zile înainte de data organizării acestora, astfel încât orice mistreț vânat să fie examinat, evaluat, iar probele recoltate să fie analizate. Petrea Dulgheru reiterează faptul că, în mediul silvatic, în care este prezentă rezerva mai multor virusuri, nimeni nu supra-veghează starea de sănătate a animalelor sălbatice. „Ar trebui ca Direcția Silvică să-și angajeze doi medici veteri-nari, unul pentru zona de munte și altul pentru cea de șes, pentru a-și supraveghea efectivele de vânat”, subliniază directorul executiv al DSVSA. Pe de altă parte, tre-buie spus că în UE consumul de carne vaccinată este interzis, considerându-se că a-ceasta are efect nociv asupra sănătății. „Ciuma porcilor” este o boală mortală, pe fon-dul tulburărilor nervoase și gastro-intestinale, animalele sucombând în cel mult 48 de ore de la infectare. Pentru prevenirea răspândirii mala-diei, cadavrele trebuie distru-se prin incinerare. Legea pre-vede că proprietarii animalelor bolnave, care au fost ucise și distruse, au dreptul la despăgubiri la valoarea de piață de la stat. Acesta doar dacă se dovedește că s-au respectat, în totalitate, măsurile de prevenire și combatere a bolii. Pentru a reduce la mi-nim riscul contaminării se recomandă achiziționarea de porci doar din surse cunos-cute și evitarea scoaterea animalelor la pășunat, unde intră în contact direct cu por-cii vecinilor. De asemenea, hrănirea porcinelor nu tre-buie să se facă cu resturi me-najere provenite din altă sursă decât propria gospodărie, adăposturile trebuie să fie curate, fără șoareci sau șo-bolani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: