Lege pentru „presiuni și abuzuri”?

Cazul consilierului local sucevean Corneliu Vornicu pune în evidență procedurile greoaie de dovedire a incompatibilității Prefectul Orest Onofrei a afirmat, ieri, că, în cazul de incompatibilitate în care s-ar afla consilierul municipal Corneliu Vornicu, ar trebui să se sesizeze secretarul Consiliului Local Suceava, Ioan Ciutac. Domnia sa a apreciat că Legea 161/2003, privind combaterea corupției, este mai puțin aplicată, actul normativ respectiv fiind folosit mai mult ca instrument pentru exercitarea de presiuni și comiterea de abuzuri. „Legea 161 a fost dată pentru a se face presiuni și abuzuri și mai puțin pentru a fi pusă în aplicare”, a spus prefectul, care a adăugat că „de multe ori legea este alambicată și încâlcită, astfel încât nu o poți aplica”.
 

El a acuzat procedurile destul de greoaie prin care se poate dovedi dacă un ales local este sau nu într-o situație de incompatibilitate și a exemplificat cu cazul lui Corneliu Vornicu, despre care președintele Organizației Municipale Suceava a PSD, dl Virginel Iordache, a spus că este incompatibil, întrucât face parte din Adunarea Generală a Acționarilor a Termica SA, subordonată CL Suceava, fiind și consilierul directorului unității, Constantin Plăcintă. Dl Iordache i-a cerut prefectului ca, în aceste condiții, să constate încetarea mandatului de ales local al dlui Vornicu. Prefectul a explicat însă că nu poate emite un astfel de ordin, până ce nu primește o adresă în acest sens din partea se-cretarului Consiliului Local, Ioan Ciutac. „Pentru fiecare situație semnalată sau descoperită de noi, parcurgem toate procedurile legale. Dar eu sunt extrem de nemulțu-mit de faptul că, în foarte multe situații, juridic vorbind, legea nu poate să fie a-plicată. Nu poți să dai un ordin de încetare a mandatului fără să existe raportul se-cretarului Consiliului Lo-cal respectiv. Deci sunt proceduri pe care noi trebuie să le respectăm”, a arătat dl Onofrei. Primarul Sucevei, dl Ion Lungu, a apreciat, joi, că, „cel puțin moral”, consilierul local Corneliu Vornicu se află în incompatibilitate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: