Domnul Profesor

Onorat cu apelativul de academician înainte încă de a deveni membru al acestui înalt for științific, nu dintr-o inutilă flaterie, vanitatea fiindu-i străină Domnului Profesor Dimitrie Vatamaniuc, ci dintr-o instinctivă considerație și din-tr-un adânc respect, justificat și de om, și de operă, istoricul literar și editorul de excepție care este m-a impresionat când l-am cunoscut și prin rezistența Domniei Sale la intemperii. În încăperile Centrului de Studii „Bucovina” era o temperatură care explica din plin celebritatea Rădăuților ca pol al frigului, dar, atunci în pragul vârstei de 80 de ani, Domnul Profesor nu numai că nu dădea semne că l-ar simți, ci izbutea chiar să încălzească aerul în jur cu patosul cu care vorbea despre Eminescu, cu care se întreba de ce, de pildă, un Institut Goethe, dar nu și un Institut Eminescu…
 

Altădată, într-un ianuarie geros, instalat temeinic în căminul cultural din Călinești în care era sărbătorit Eminescu, singurul în costum în curentul de pe scenă între alți invitați înfofoliți în paltoane și cojoace, Domnul Profesor a dovedit aceeași tinerețe ca și elevii care au oferit în final un program de cântece și dansuri în port național. Iar mai apoi, când s-a pus problema unei escapade prin zăpezi, cel mai încântat, între scepticii înlemniți de frig majoritari, s-a arătat tot Domnul Profesor Dimitrie Vatamaniuc. De aceea nu m-am mirat când mi-a povestit că la București îi place să se ocupe, sus, în bătaia vântului, de vița-de-vie ridicată peste casă și tot de aceea acum, la 85 de ani, mi-l închipui înălțat pe o scară fără capăt, alegând atent din strugurii literaturii și ai vremii pe cei ai căror dulceață poartă cu ei secretul tinereții și al rezistenței în timp. Secretul soiului bun.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: