Conache family sau rugbiști pe bandă rulantă

La Suceava, în marea familie a rugbiștilor de la CSM Eldoforest, există o mai mică familie de rugbiști; din tată-n fiu și ea se numește Conache. Devotați necondiționat sportului cu balonul oval, conăcheștii s-au dovedit a fi până acum un soi de boieri ai rugbiului sucevean, care și-au transmis averea în consecință: tatăl, Vasile (o aripă redutabilă a CSM-ului de altădată), Tiberiu, component al Eldoforestului, dar și al lotului național de tineret, Gabriel, junior III, și mezinul, Alin, pe care „bătrânul” vrea să-l facă tot rugbist.
 

„Familia Conache este un ce mare pentru rugbiul sucevean. Începând cu Vasile, care a transmis moștenirea și fiilor săi. Cel mai mic, și cel mai frumos, la care țin cel mai mult, sper să devină ca și «bătrânul», rugbist… El e cotat la bursă… Mă refer la «bătrân». Tradiția continuă în familia lui. Cel mic, pentru care, atunci când voi ajunge să-l antrenez, mă voi lăsa de rugbi, e cel mai scump. Nu glumesc, are calități. Mă voi retrage din rugbi când îl voi vedea în teren. Tiberiu e un sportiv pe care mă bazez. O uvertură, un mijlocaș la deschidere foarte bun. A participat la Campionatul european de la Sevilla, e un rugbist de perspectivă… O familie care a pus serios umărul la menținerea acestui frumos sport care e rugbiul. Ne mândrim cu ei, căci e o vorbă la români: din stejar, stejar răsare”, spune profesorul Constantin Vlad. El padre, Vasile: „Nu mai joc, dar am avut și mai am o mare dragoste pentru rugbi. Mă mențin, ca să zic așa, pe lângă această echipă unde am crescut și m-am format ca ju-cător. Nu le-am impus băie-ților să mă urmeze, dar, se vede treaba, sângele apă nu se face. I-am atras fără să vreau către rugbi. Și soția a contri-buit, căci și ea a făcut sport de performanță. Mi-aduc aminte de Alin… încă nu mergea în picioare și se juca cu mingea de rugbi. Să avem sănătate și spun sigur că îl vom vedea peste câțiva ani jucând rugbi”. Tiberiu Conache: „Sigur că tata a avut o influență mare asupra mea, căci nu știu dacă, într-o casă, atunci când capul familiei practică o meserie, ceva, acolo, nu se lasă cu in-fluențe. Dar nu ne-a impus nimic, niciodată. Numai că, atunci când sfârșiturile de săptămână ți le petreci cu tata în teren… Sper să mă ridic la înălțimea așteptărilor lui. Am 19 ani și timp să mă afirm”. La Suceava, conăcheștii sunt deciși să ducă mai de-parte tradiția rugbiului care le curge de la El padre… citire prin sânge. O tradiție cum rar se continuă. Mai ales în sport și mai ales în vremuri tulburi și deloc profitabile din această perspectivă ca ale noastre. Neavând încotro, spunem: Jos pălăria, Conache family!

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI