Educație în spiritul valorilor morale și religioase

S-a inaugurat Grădinița particulară „Sfântul Ioan cel Nou”

Grădinița particulară cu program prelungit „Sfântul Ioan cel Nou”, înființată sub egida Fundației „Sfinții Martiri Brâncoveni”, cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, aduce ca noutate în învățământul preșcolar modelul educației celor mici și în spiritul valorilor religioase. Grădinița a fost inaugurată și sfințită ieri, iar toți cei prezenți, în frunte cu prefectul Orest Onofrei, subprefectul Alexandru Băișanu, viceprimarul Angela Zarojanu, au remarcat faptul că este prima grădiniță, ortodoxă, care va ființa sub patronajul spiritual al bisericii. După cum aprecia pr. Vasile Irimia în cuvântul său, această unitate oferă „speranța că, educându-i pe cei mici în spiritul credinței, a valorilor morale și spirituale, viitorul neamului va fi mai luminos”.
 

De altfel, și reprezentantul IȘJ Suceava, insp. Daniela Răileanu, a precizat că o astfel de grădiniță este „benefică, pentru că are mentori de o calitate ireproșabilă”. „Legătura dintre grădiniță și biserică va fi foarte strânsă, pentru că este fundamentată pe valorile moralei creștine și a reușit să convingă autoritățile că este necesară o astfel de unitate preșcolară unui anumit segment al populației, care în timp va trece pragul acesteia – preșcolari, părinți, susținători ai acestui act de mare calitate”, a spus insp. Răileanu. Grădinița reprezintă rodul unui proiect transpus în realitate, într-un timp extrem de scurt, de către filiala Suceava a Fundației „Sfinților Martiri Brâncoveni”. Câțiva membri fondatori au început demersurile pentru înființarea grădiniței în vara acestui an și au știut să atragă repede în jurul lor voluntari, majoritatea enoriași ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, și sponsori. Cu sprijinul acestora, în vila închiriată a prins viața grădinița care va funcționa pentru început cu două grupe de circa 30 preșcolari, cu vârste de 3-5 ani. Pentru suma de 1,5 milioane lunar, copii beneficiază de 3 mese zilnic, iar dotările la cele două niveluri sunt ultramoderne și foarte atractive. Preșcolarii vor fi instruiți conform programei MEC, dar, în afara ariei curriculare, vor avea, o dată pe săptămână, și un opțional cu „elemente de educație religioasă”, prin care se urmărește familiarizarea copiilor cu mediul religios, cu rugăciunea. De asemenea, după cum ne-au spus președintele fundației, Mircea Pușcașu, și unul dintre consilierii fundației, Aura Bejenar, copiii vor fi inițiați în meșteșugurile tradiționale, cum ar fi încondeiatul ouălor, cusutul la gherghef, pictura icoanelor, și vor învăța despre eroii neamului românesc. „Vrem să implicăm foarte mult și părinții în activitatea grădiniței. Va fi o formare educațională, dar și o construire de caractere puternice, care să poată rezista tuturor ispitelor”, ne-a spus dna Bejenar.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: