Finanțare SAPARD

…pentru laboratoarele sanitar-veterinare, fitosanitare și de control al calității alimentelor Până la finalul acestui an, Agenția SAPARD va acredita o nouă Măsură de finanțare nerambursabilă care vizează îmbunătățirea structurilor în domeniile de control sanitar-veterinar, fitosanitar și de control al calității alimentelor. Astfel, prin Măsura 1.2, se urmărește extinderea, modernizarea construcțiilor și dotarea unor laboratoare deja existente, dar și îmbunătățirea sistemelor de prelucrare și comunicare a datelor și informațiilor pentru laboratoarele publice. Pentru sectorul sanitar-veterinar investițiile finanțate prin Programul SAPARD constau în extinderea și modernizarea construcțiilor existente și dotarea cu echipamente și aparatură specifică a laboratoarelor din cadrul a 16 direcții județene sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor subordonate Agenției Naționale Sanitar-veterinare și de Siguranță a Alimentelor (ANSVSA), din 8 regiuni stabilite.
 

Județele care vor beneficia de laboratoare sanitar-veterinare la standarde europene sunt: Cluj, Satu Mare, Bacău, Suceava, Iași, Brașov, Alba, Hunedoara, Timiș, Dolj, Olt, Constanța, Tulcea, Prahova, Ialomița și București. În ceea ce privește sectorul fitosanitar, se are în vedere dotarea unui laborator pentru determinarea reziduurilor de pesticide din plante si produse vegetale, care va deservi mai multe județe, dar și achiziții de aparatură, echipamente și tehnică de calcul și software pentru Sistemul Informatic Național pentru Protecția Plantelor din cadrul celor 42 unități fitosanitare județene. Laboratorul de control fitosanitar se va afla în județul Mureș. Totodată, cu finanțare SAPARD, se va realiza un sistem de informare și monitorizare modern, în vederea transmiterii datelor privind siguranța și calitatea alimentelor către autoritățile implicate. Vor fi modernizate și laboratoarele Institutului de Bioresurse Alimentare din București, dar și spațiile existente destinate expertizei alimentelor din cadrul laboratoarelor celor 16 direcții județene sanitare-veterinare și pentru siguranța alimentelor. În total vor fi finanțate 18 proiecte publice de modernizare și vor fi realizate două rețele informatice în domeniul sanitar-veterinar și fitosanitar. Suma alocată Măsurii 1.2 este de peste 41 milioane de euro. Valoarea totală eligibilă a unui proiect depus pe această Măsură va fi cuprinsă între 50.000 și 2.000.000 de euro. Trebuie precizat că finanțarea Programului SAPARD va fi de 100% pentru fiecare din aceste proiecte. Acreditarea acestei Măsuri fiind în stadiu avansat, ANSVSA a demarat deja elaborarea din resurse bugetare proprii a documentațiilor tehnice pentru laboratoarele din subordinea sa, pentru ca, în momentul când se va lansa licitația de proiecte, acestea să fie depuse cât mai repede. „Sperăm ca, lucrând împreună cu Agenția Națională Sanitar-Veterinară și de Siguranță a Alimentelor la pregătirea documentației tehnice, încă înainte de primirea acreditării externe, să câștigăm timp prețios. Astfel, până la sfârșitul anului viitor toate proiectele vor fi finalizate, iar România își va îndeplini obligațiile asumate în cadrul Capitolului 7 de negocieri – Agricultura în domeniul controlului calității” – a declarat Dan Gher-ghelaș, director general adjunct al Agenției SAPARD.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: