Dacă ți-ai pierdut actele, ești „un om mort“!

Doamne ferește să ai „norocul” să ți se fure într-o zi (bucluc la modă, de altfel) sau să pierzi portmoneul în care ai (de bani nu mai vorbesc) și ceva acte. Bunăoară, dacă ți-au dispărut (să zicem, în împrejurări necunoscute) permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al autoturismului, ai de umblat (că așa-i la noi) pe drumuri zile în șir, dacă nu chiar săptămâni. Te faci navetist spre serviciul (desprins din cadrul SEIP) de pe strada Petru Rareș din Suceava ca să rezolvi o pro-blemă care, în multe state din UE, unde ne tot căznim să intrăm, se rezolvă în câteva ore. Formalitățile frizează absurdul, fiind chiar mai complicate ca înainte de 1989. În primul rând, ca să obții un nou document, pentru care, acolo, la Serviciul respectiv, există un dosar întreg cu „hârtiile” necesare (că doar ai pierdut sau ți s-a furat actul în cauză, și nu-l primești pentru prima dată), ai nevoie de o sumedenie de documente. De pildă, pentru permis de conducere îți trebuie, mai întâi, o fișă a conducătorului auto. Cel puțin așa scrie și pe… un perete din sala supraaglomerată a ghișeelor, unde așteaptă, zilnic, la cozi, în condiții inumane, zeci de cetățeni. Despre această fișă (de unde o procuri, cine și cum o completează etc.) nu știe nimeni.
 

Practic, e un formular cu datele conducătorului auto, care de asemenea există la dosar. Dacă te străduiești și stai la „coadă” să ceri lămu-riri, ești trimis la o societate (?!) din municipiul Suceava, undeva în zona Colegiului „Ștefan cel Mare”, unde o fătucă îți completează, în mai puțin de 5 minute, contra a 50.000 lei vechi, o asemenea fișă. E vorba de câteva rânduri „bătute” la mașină. (De ce n-o fi existând, oare, imprimate cu fișa respectivă chiar la unul dintre ghișeele de care vor-beam ?) Dacă vrei și poză pe formularul respectiv, așa cum ți se cere, mai dai 80.000 de lei (vechi). Mai nou, pentru ca hățișul sau labirintul hârtiilor să fie cât mai întortocheat („cei de sus”, parcă gândesc din greu cum să-i încurce pe oameni, iar ei să-și justifice timpul de… lucru), pentru a redobândi permisul de con-ducere pierdut se cere și cazier judiciar. Să nu care cumva să fi devenit, între timp, infractor, fără ca „organul” să știe acest lucru! Alți bani, altă distracție! Fișa în cauză și cazierul încă n-ar fi nimica, pe lângă alte cheltuieli și umblări pe drumuri. Anunțul pierderii documentului cu bucluc, în Monitorul Oficial al României, că în altă parte nu este valabil, costă nici mai mult, nici mai puțin de 500.000 de lei. Adevărată jecmăneală… oficială. Dacă un pensionar a pierdut sau i s-au furat actele, trebuie să dea pensia pe o lună la „chioșcul” oficiosului pu-blicitar al Guvernului ca să-i apară anunțul necesar. Mai urmează fișa medicală, care înseamnă zile petrecute pe la ușile unor cabinete medicale și alte câteva sute de mii de lei la o policlinică, pentru sem-nătura și ștampila finală. Bani și timp pierdut degeaba, atâta timp cât o asemenea fișă există la dosarul tău, acolo de unde urmează să-ți ridici noul act. Bietul cetățean! După ce că a avut ghinionul să rămână fără acte, mai este „maltratat”, moral și material, pentru redobândirea unor duplicate. Hârtii mai puțin necesare, bani mulți scoși (mai mult nejustificat) din buzunar, nervi întinși și tociți la maximum, timp prețios irosit la o unitate care are doi stăpâni. Unul este la București, în cadrul M.A.I., și altul este Prefectura județului. Din nefericire, se pare că nici unuia din cei doi nu-i pasă de necazurile cetățeanului de rând, ale amărășteanului contri-buabil, din ale cărui taxe și impozite se formează și salariile dumnealor. Ale celor care ar trebui să vegheze pentru ca, odată și odată, și în țara asta, o serie de lucruri să se simplifice și nu să stea încâlcite ca acum 20- 30 de ani în urmă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: