Campanie de depistare a rău-platnicilor la Fondul de mediu

> Pentru neplata integrală a sumei datorate, administratorul SC Com Remat SRL Suceava a încasat o amendă de 20 milioane lei vechi > Fondul de mediu se utilizează pentru susținerea proiectelor de mediu și realizarea obiective de interes major din domeniu Comisariatul Județean de Mediu a declanșat o campanie de depistare a rău-platnicilor la Fondul de Mediu. Aceasta în baza unui ordin din 2 septembrie 2005, al Comisariatului Național de Mediu, privind efectuarea, până la data de 31 octombrie, a unui control pe această temă. Astfel, zilele trecute, comisarii suceveni regionali de mediu au controlat 4 agenți economici, prilej cu care fost aplicată o singură sancțiune contravențională. Pentru că s-a achitat doar 80% din suma datorată, administratorul SC Com Remat SRL Suceava, Doru Drob, a încasat o amendă de 20 milioane lei vechi.
 

Potrivit comisarului-șef adjunct Adrian Iordache, prin procesul-verbal de constatare s-a impus achitarea restanțelor, în caz contrar firma riscând amendă de la 100 de milioane lei vechi la jumătate de miliard de lei vechi. Dl Iordache a precizat că acțiunea continuă, operatorii în neregulă urmând a suferi rigorile actelor normative în rigoare. Conform legii, veniturile la fondul de mediu se constituie dintr-o cotă de 3% din realizările agenților economici colectori de deșeuri feroase sau neferoase; sume încasate pentru emisiile de poluanți în atmosferă care afectează factorii de mediu; veniturile încasate din utilizarea de noi terenuri pentru depozitarea deșeurilor reciclabile; o cotă de 3% din valoarea ambalajelor comercializate de producători și importatori, cu excepția celor utilizate pentru medicamente; o cotă de 2% din valoarea substanțelor chimice periculoase comercializate de producători și importatori, mai puțin cele folosite la producerea medicamentelor. De asemenea, se constituie ca fond de mediu o cotă de 3% din prețul de adjudecare a masei lemnoase cumpărate de la Regia Națională a Pădurilor sau de la alți proprietari de păduri, persoane juridice sau persoane fizice, și o cotă de 1,5% din valoarea încasată prin comercializarea produselor din tutun. Fondul de mediu se utilizează pentru susținerea proiectelor și realizarea unui număr limitat de categorii de obiective de interes major, prioritate având proiectele din planul național de măsuri privind protecția mediului (protecția resurselor naturale, gestionarea deșeurilor, tratarea sau eliminarea deșeurilor periculoase, conservarea biodeversității etc.). Neplata contribuției la Fondul de mediu se sancționează cu amendă de la 10 la 20 milioane lei vechi pentru persoane fizice și de 100 până la 500 milioane lei pentru persoane juridice. Banii intră în contul Administrației Naționale a Fondului de Mediu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: