„Brandul «Bucovina» poate fi vândut mai bine peste graniță decât «Suceava»“

Administrativ vorbind, suntem cu 100 de ani în urma austriecilor – este de părere Marius Ursaciuc, primarul orașului Gura Humorului Edilul-șef al orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a participat alături de alți 12 primari din România la un study tour (vizită de studiu), în Austria, organizat de către Asociația Orașelor din România în colaborare cu Asociația Orașelor din Austria. “O experiență incredibilă, dar adevărată, prilej cu care am învățat foarte multe lucruri. Din nefericire, foarte puține dintre ele sunt aplicabile în prezent la noi, în mare parte din cauza lipsei unui cadru legislativ bine determinat. Programul a fost foarte încărcat. Austriecii sunt buni organizatori – exceptând transportul, cheltuielile excursiei au fost acoperite de ei.
 

Au fost organizate întruniri cu o serie de primari, asociații turistice și, mai mult, s-au purtat discuții despre managementul situațiilor de urgență și funcționarea administrației publice în Austria”, ne-a declarat dl Ursaciuc. Domnia sa a mai adăugat că în zona Simmering din Austria a vizitat două localități a căror prezentare era făcută și în limba română dat fiind numărul mare de turiști români. “Aceste două localități, ca număr de populație sunt identice cu Gura Humorului, însă diferența este că populația trăiește 100% din turism. Eu sunt totuși de părere că nu se poate rezolva o dezvoltare punctuală, ci doar regională a turismului. Cred că brandul «Bucovina» ar pu-tea fi vândut mult mai bine peste graniță decât «Suceava». Ca și ei avem resurse și un potențial turistic de dezvoltare incomparabil cu alte zone ale țării. Ca să ajungem la nivelul lor ne va lua timp, iar schimbarea mentalității oamenilor este primul pas. Va trebui totuși să investim mai mult în servicii și să ne păstrăm stilul rustic care ne caracterizează”, a precizat primarul din Gura Humorului. În programul stabilit de către gazda austriacă pentru primarii români au fost incluse o serie de vizite la diferite platforme ecologice, concluzia fiind: „Nimic nu se pierde totul se reciclează”. “Austriecii nu au gropi de gunoi, ci platforme de beton. În fiecare zi am vizitat câte o astfel de platformă ecologică sau o stație de epurare. Tot gunoiul este reciclat. Am vizitat, de asemenea, școli și grădinițe. M-a impresionat faptul că toate colegiile tehnice, spre exemplu, au în dotare câte un laborator de cercetare. Copiii sunt stimulați la realizarea unei invenții măcar o dată pe an. Dacă nu reușesc aceste performanțe, colegiile sunt închise sau se reprofilează”, ne-a spus dl Ursaciuc. Din punct de vedere administrativ, conform declarațiilor primarului orașului Gura Humorului, suntem cu cel puțin 100 de ani în urma austriecilor, având în vedere sistemul de organizare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: