Compoziții echilibrate, ritmate, armonice

Expoziția Marcelei Larionescu de la Galeria de Artă “Ion Irimescu” din Suceava (august-septembrie 2005) constituie un prilej de reluare a dialogului dintre artistă și publicul sucevean. Trecuse ceva vreme de când Marcela Larionescu participa cu regularitate la manifestările expoziționale din Suceava, și iată că a venit momentul ca iubitorii de artă să poată lua contact cu actualele sale preocupări creatoare. Născută la Brodina, în județul Suceava, artista s-a format în cadrul Facultății de Arte Plastice din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1971, după care și-a continuat studiile la București, la Academia de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”. În paralel cu activitatea sa de profesoară în Rădăuți, și-a dedicat timpul creației plastice, orientându-și eforturile spre arta textilă.
 

Încă din perioada studenției, a început să participe la diferite expoziții de grup, saloane și concursuri. Astfel lucrările sale au putut fi cunoscute în Rădăuți Suceava, Iași, Botoșani, București, Fălticeni, Câmpulung, Vatra Dornei, Roman, Cernăuți. Unele din aceste creații se află în colecții particulare din țară și străinătate (Germania, Israel, S.U.A.). De remarcat sunt expozițiile organizate în asociere cu sculptorul Ioan Maftei, din Câmpulung Moldovenesc, și pictorul Mircea Eugen, din Iași. Expoziția prezentă la Suceava reflectă în egală măsură atât stăpânirea deplină a mijloacelor tehnice specifice artelor textile, cât și preocuparea continuă în diversificarea mijloacelor de expresie artistică. Folosirea cu profesionalism a tehnicii tradiționale a tapiseriei este completată de strădania de a realiza lucrări în tehnici mixte și chiar încercări de happening. De asemenea, se poate remarca corelarea dimensiunilor mari, uneori, sau cele de miniatură, alteori, cu ideea de bază a creației respective. Marcela Larionescu dovedește, prin modul de structurare a spațiului plastic, capacitate de esențializare și organizare sintetică. Preocupările tematice sunt variate. Câteodată își focalizează atenția spre subiecte lirice inspirate din natura imediată, alteori spre transpuneri de gânduri, sentimente, stări sufletești, prin intermediul simbolurilor, determinând realizarea unor lucrări, fie cu caracter figurativ, fie cu semne plastice pure. De fiecare dată structurile naturale, organice sau minerale, stau la baza com-pozițiilor sale echilibrate, ritmate, armonice. Din punct de vedere cro-matic, putem observa o largă varietate de modalități de problematizare. Uneori sunt alese game restrânse de griuri colorate, calde sau reci, alteori contrastul ceva mai îndrăzneț expediază atenția contemplatorului în direcția dorită. Unele dintre lucrări se oferă spre înțelegere cu ușurință, relevând momente ale zilei, anotimpuri sau stări sufletești, altele necesită eforturi de decodare pentru a pătrunde în profunzimea mesajului transmis. Prin mijloacele de expresie uzitate și prin modul de expunere, Marcela Larionesu dezvăluie publicului sensibilitatea sa artistică și valențele nelimitate de creație. GABREL BABAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: