Amvonul și catedra

În antichitatea creștină a apărut o cultură, care a înflorit în secolele III și IV, numită Epoca de Aur. Printre figurile ilustre care au susținut-o amintim pe ierarhii înscriși în Patrimoniul Bisericii și al Școlii: Panteu Alexandrinul, Origen, Eusebiu de Cezareea, reprezentanți ai Școlii Alexandrine și Palestinei; Părinții Capadocieni Vasile cel Mare și Grigorie de Nyssa, Grigorie Teologul, Amfilochie de Iconiu; Ioan Gură de Aur din Școala Antiohiană; Augustin, Ieronim, Grigorie de Tours și alții. Primele școli, numite și catehetice, au funcționat și au fost întemeiate de clerici, precum cele din Alexandria, Cezareea Palestinei, Nissibi, Cezareea Capadociei, Isis în Pont, școlile Africană și Romană.
 

Sf. Vasile a înființat școli primare, de meserii, școli pentru fete, leprozerii și spitale, el fiind și profesor. Manualele erau textele biblice, literatura profană, cântările liturgice precum Niceta de Remesiana, Ioan Cassian, Prudențiu, Pauliu de Nolla, Dionisie cel Mic, Efrem Sirul, mari predicători și educatori. Se spune că, la Atena, în timpul cursurilor universitare, Vasile de Cezareea și Grigore de Nazianz nu cunoșteau decât două drumuri: al Bisericii și al Școlii. Cele cinci cuvântări teologice și Tratatul către tineri au emanat din aceste oaze ale înțelepciunii patristice. La noi, în Biserica Românească, scrisul, cititul, limba dulce ca un fagure de miere au apărut în pridvorul Casei Domnului, la lumânarea plăpândă și plină de miracol. Dascălii de cuget și simțire românească au aprins făclia de la amvon și au dus-o în cele mai îndepărtate colțuri ale pământului românesc și mai departe, în aria Ortodoxiei universale. Școala și Amvonul sunt cei doi piloni ai gândirii noastre. Preot EDY GAVRILEI

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: