Proiectul „Dairy Rarăul” – sprijin de nădejde al producătorilor de lapte

Pentru obținerea unui lapte de vacă materie primă de calitate și a unui randament crescut al vacilor de lapte nu sunt suficiente informațiile privind igiena, calitatea și plata laptelui în funcție de cele patru clase de calitate, pe care le-am prezentat în articolele anterioare, ci trebuie întreprinse și acțiuni concrete. Integrarea în Uniunea Europeană va aduce, pe lângă beneficii, și responsabilități. De aceea, S.C. „Rarăul” S.A. vine în sprijinul celor aproximativ 6500 de furnizori de lapte cu o serie de proiecte care au ca țel dezvoltarea exploatațiilor și îmbunătățirea calității laptelui materie primă.
 

Un prim pas este proiectul „Dairy Rarăul”, care are ca scop creșterea randamentului și a calității în exploatarea bovinelor din județul Suceava. Împreună cu Asociația Centrală în Creșterea Bovinelor din Austria (ZAR), Firma „Rarăul” își propune un program combinat de perfecționare a fermierilor în domeniul creșterii bovinelor și livrarea de bovine de prăsilă austriece pentru creșterea producției de lapte. Beneficiarii acestor bovine, cu o înaltă valoare biologică, vor fi furnizorii de lapte ai S.C. „Rarăul” S.A. Din cercul acestora vor fi selectați gospodarii care vor participa la cursuri de instruire în Austria. Programul cuprinde instruirea fermierilor în aplicarea unor metode moderne de exploatare, punându-se accent pe îmbunătățirea condițiilor de igienă și microclimat din adăposturi, tehnologii folosite în diferite etape de exploa-tare, mai ales în perioada de gestație și după fătare. Importanța unei furajări echilibrate va fi o parte foarte importantă a instruirii fermie-rilor, tocmai pentru a se preveni unele erori de furajare, cu urmări negative asupra producției de lapte, calității acestuia și, implicit, asupra profitului fermierilor. Derularea acestui program va însemna pentru producătorii de lapte care vor solicita și vor fi selectați să participe la acesta creșterea randamentului bovinelor, îmbunătățirea calității laptelui de vacă, deci un câștig real pentru fermieri. Totodată, ei vor avea posibilitatea să împărtășească din cunoștințele acumulate în perioada stagiului de pregătire și altor crescători de vaci prin intermediul unor cursuri de pregătire ce se vor organiza ulterior. Proiectul se detaliază în 3 etape a câte 200 de bovine, care vor fi aduse începând cu ianuarie 2006, urmând ca, în funcție de rezultatele primei fraze, să se decidă continuarea sau stoparea proiectului. Fără un management zootehnic nu va putea exista o exploatație modernă. În acest sens, S.C. „Rarăul” S.A. pune la dispoziția producă-torilor, care predau laptele la această firmă, prin „Departamentul Tehnic Agricol”, infor-mații legate de furajarea animalelor, tehno-logiile de creștere moderne, sprijin și consul-tanță în întocmirea de proiecte pentru moder-nizarea exploatațiilor zootehnice, achizițio-narea de utilaje, realizarea de centre moderne pentru colectarea laptelui etc. Suntem deschiși oricăror inițiative venite din partea producătorilor noștri și încercăm să răspundem tuturor cererilor de sprijinire a fermierilor, inclusiv prin acest proiect „Dairy Rarăul”. Pentru informații referitoare la acest Proiect sau pentru înscrieri de participare puteți suna la telefon: 0230/314781 sau direct la 0742918781. IONUȚ ANDRONICESCU Inginer zootehnist, S.C. „Rarăul” Câmpulung Moldovenesc

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: