La Serviciul Pașapoarte Suceava

După furtună, a revenit… vremea bună

> Din 181 de cereri pentru soluționarea întârzierilor în străinătate, doar 9 au fost rezolvate favorabil, iar 25, din 835 de persoane, au fost șterse din baza de date a Poliției de Frontieră >Anul acesta s-au eliberat, pentru suceveni, 6450 de pașapoarte, cu aproape 1000 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut Luna august a acestui an a însemnat, pentru Serviciul Pașapoarte Suceava, una deosebit de încărcată, chiar furtunoasă am spunea spune. O perioadă de timp, sute de oameni se înghesuiau, zilnic, la poarta instituției pentru a-și preschimba ori obține pașaportul sau a rezolva diverse probleme legate de acest document. Circa 700 – 800 de persoane se înscriau, săptămânal, în audiență la șeful serviciului, domnul comisar Dan Hoffman. Mulți dintre ei cereau lămuriri cu privire la reținerea, în vamă, la intrarea în țară, a pașaportului, alții aduceau documente (mai mult sau mai puțin) justificative pentru întârzierile înregistrate în diverse țări din Occident.
 

De menționat este faptul că județul nostru s-a cla-sat pe primul loc pe țară în pri-vința întârziaților, într-o săp-tămână fiind reținute și tri-mise la Suceava 420 de pașa-poarte; mai apoi au sosit do-vezile ce atestau că 835 de suceveni au fost introduși în baza de date a Poliției de Fron-tieră, urmând ca împotriva lor să se ia măsura restricției, pentru o perioadă de timp, de a mai pleca în spațiul Schengen. Comisia formată, în mod special, pentru a a-naliza fiecare caz în parte a tratat cu toată responsabilita-tea persoanele „inculpate” și a decis, pe baza documentelor prezentate, modul de sancțiu-ne. Dacă, așa cum menționam, în luna august, pe strada Petru Rareș, unde își are sediul Serviciul de Pașapoarte, se pu-tea întâlni un furnicar de oa-meni, miercuri, în jurul orei 15,30, la intrare și la ghișeul din fața unității am putut număra doar 15 persoane. Vorba cuiva: „S-a făcut vreme bună și pe strada Petru Rareș”. Cum s-a rezolvat situația și care este, acum, „mersul” la pașapoarte? Domnul Hofman, ne-a dat explicațiile cuvenite. – Ne-am străduit, chiar lu-crând zi-lumină, să satisfa-cem doleanțele cetățenilor. E greu să-i împaci pe toți, dar cred că, în mare parte, am reușit să-i facem să înțeleagă că noi depunem tot efortul să le stăm la dispoziție, onorân-du-le doleanțele atât cât ne permit prevederile legale. Du-pă măsura luată pe plan central, de ridicare a pașapoarte-lor sau de eliberare a unor do-vezi că cei în cauză au fost in-troduși în baza de date, am primit 181 de cereri pentru so-luționarea cazurilor de depășire a șederii în străinătate. Din nefericire pentru cei în cauză, doar 9 pașapoarte au fost restituite, iar 25 de inși, cu dovezi, au fost șterși din baza de date. La 290 de ce-tățeni li s-a aplicat, până în prezent, restricția de călătorie pentru 1 an de zile. – De ce atât de puțini au avut câștig de cauză ? – Pentru că documentele prezentate de ei nu justificau întârzierea. Mulți dintre ei au crezut că orice act tradus și legalizat este și justificativ. De altfel, majoritatea celor aflați în asemenea situații au de-clarat, la intrarea în țară, că nu au nici un document care să justifice întârzierea. Între timp, ei au „fabricat” diferite adeverințe, fără nici un fel de credibilitate, care nu au avut valoare. – A fost, anul acesta, mai greu ca 2004 ? – Dacă judecăm lucrurile după volumul de activitate, pot spune că da. Dovadă este fap-tul că, anul acesta, au fost eli-berate 6450 de pașapoarte, cu circa 1000 mai multe decât în 2004. Am trecut, ce-i drept, printr-o perioadă de „foc con-tinuu”, până au plecat „italie-nii”. Acum, situația s-a nor-malizat. Audiențele au scăzut de la 250 într-o zi, la 80, iar termenul de ridicare a pașa-portului a revenit la 20 de zile, iar în perioada următoare și acest termen va fi redus, chiar dacă numărul solicitărilor de pașapoarte a ajuns, până astăzi (miercuri, 7 septembrie n.n.), la 7012.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: