Centrul de Dializă Suceava își extinde spațiul

Centrul de Dializă Suceava își va extinde spațiul și va ajunge la o capacitate de 25 de aparate de dializă, ceea ce înseamnă că poate fi considerat „un centru foarte mare”, ne-a informat șeful acestuia și, totodată, șeful Secției nefrologie de la Spitalul Județean, dr. Mihai Ardeleanu. Potrivit acestuia, a crescut foarte mult, în ultimele luni, adresabilitatea bolnavilor la centru: „Ne apropiem de 200 de bolnavi cu dializă, centrul devine din mare în foarte mare. Pe de o parte este rău că sunt atâția bolnavi, dar, pe de alta, e bine, fiindcă medicii din județ, colegii interniști și medicii de familie, s-au învățat că există această specialitate, nefrologia, și oportunitatea de a se face dializă la spital și nu ne mai trimit bolnavi în stare de legumă, ci pe picioa-rele lor, putând fi recuperați. În august aveam 170 de pacienți la dializă, acum avem 175, probabil că, până la sfârșitul anului, vom avea 200.
 

Am făcut planul de perspectivă și am găsit o soluție de prelungire a centrului cu o cameră, care era un fel de magazie, aflată în prelungirea salonului 4 de dializă. Lucrările au început, până acum s-au schimbat ușile, s-a pus termopan la ferestre, s-a făcut instalația electrică. Urmează instalația sanitară și spargerea zidului între încăperi. Mai sunt cam 10 zile de lucru, estimăm ca la 1 octombrie să fie gata”, ne-a precizat dr. Ardeleanu. Investiția se ridică la circa 500 de milioane ROL, fiind asigurată de firma Fresenius, care livrează aparatura de dializă și alte materiale, cu care Centrul de Dializă cola-borează de la început. În noua încăpere a centrului vor funcționa încă 8 aparate de dializă și tot atâtea paturi, care se adaugă celor 17 existente. Patru dintre aparate sunt absolut noi și au fost donate de firma menționată, iar două de către Centrul de Dializă Iași, care sunt aproape noi, spune dr. Ardeleanu. Iașiul a mai trimis și un aparat pentru prepararea concentratului pentru dializă, care deja funcționează. Până la sfârșitul anului, Fresenius va trimite încă 2 aparate, și astfel se va ajunge la 25. Dr. Ardeleanu mai spune că, în noile condiții, va fi nevoie de încă 10 asistente și infirmiere la Centrul de Dializă, și, în acest sens, a vorbit deja cu conducerea spitalului. Nu va fi vorba de o suplimentare de personal, ci de redistribuire a unor salariați.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: