De vină sunt victimele

> ITM a constatat că, în cazul a două accidente mortale de muncă, vinovate s-au făcut victimele, care nu și-au luat măsurile obligatorii de protecție > La una din firme, instructajul de protecție a muncii se făcea în baza unor articole de lege abrogate Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă au finalizat cercetările în cazul a două din accidentele de muncă soldate cu decesul salariaților implicați. Este vorba despre nefericitul eveniment din 13 iulie de la Comat Suceava, în care Florin Gheorghe Samovei, lucrător al Timprod, a decedat la spital, după ce căzut de pe o schelă, de la înălțime de 5 metri. De-mersurile organelor abilitate au scos în evidență că de vină a fost accidentatul, care și-a scos centura de siguranță pe care o purta, încălcând prevederile normelor de protecția muncii din Legea nr. 90/1996.
 

Pe de altă parte, precizează inspectorul-șef Mihai Airinei, s-a dovedit că victima consumase băuturi alcoolice, având un nivel ridicat al alcoolemiei în sânge. Cu ocazia cercetării au fost descoperite lipsuri și încălcări ale normelor de protecția muncii, conducerea Timprod Suceava fiind sancționată cu 50 milioane lei vechi. Totodată, ing. Iulian Ionel, conducător al punctului de lucru, a fost amendat cu 25 milioane lei, pe seama lui punându-se ne-verificarea luării măsurilor specifice de protecție la locul de muncă. Decedatul a avut vina principală și în cazul accidentului mortal de la Forestind Falcău, de pe 2 iulie. Greieraș Ionel Juravle, muncitor forestier a intervenit la deblocarea instalației de debitare, intro-ducându-și corpul prin fanta formată între volantă și bielă. În acel moment, mecanismul neasigurat a intrat singur în mișcare, fapt ce a condus la strivirea victimei. „Intervenția s-a făcut fără ca mecanismul să fie asigurat prin frânare, iar victima a acționat fără precauție și fără să colaboreze cu colegii”, arată dl Airinei. Medicii nu au putut să mai intervină, muncitorul dându-și suflarea pe drumul înspre spital. Conducerii firmei i s-au aplicat amenzi în valoare totală de 65 milioane lei vechi, pentru deficiențe pe linie de protecția muncii. Printre altele, s-a constatat prezența fișelor vechi de instructaj și prelucrarea unor norme de articole abrogate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: