Cu Președintele la masă

Luni, la Brașov, după o serie de activități protocolare dimineața, la ora 15, președintele Traian Băsescu s-a întâlnit cu peste patruzeci de jurnaliști reuniți în Convenția Organizațiilor de Media. Fiind o întâlnire ce avea ca țintă cunoașterea realităților presei locale, Uniunea Ziariștilor Profesioniști a avut ca reprezentanți pe Adi Cristi (24 ore – Iași), Ilie Călian (Adevărul – Cluj), Dan Lupescu (Lamura – Craiova), Mihai Miron (Valahia – Giurgiu; președinte UZP) și Mircea Bunea senator al Ordinului Ziariștilor. Din discuțiile purtate asupra stării generale a presei românești a reieșit că aceasta este într-un ușor declin de credibilitate, din cauza amestecului unor directori de publicații în politică și structuri economice, altele decât mass-media.
 

Aceste aglutinări ale politicului cu economicul și instituția de presă influențează negativ statutul jurnalistului angajat care poate fi pus în situația de a scrie pentru o cauză, alta decât cea în care crede, obligat fiind de interesele patronului. În acest fel jurnalistul nu mai poate servi interesul public și, nu de puține ori, este forțat să scrie chiar împotriva lui. S-a mai spus că jurnalismul de investigație este, de asemeni, pus sub obroc din cauza pu-blicității plătite de cei an-chetați, care astfel stopează apariția în presă a adevărurilor despre activitățile lor infrac-ționale. Singura soluție ră-mâne publicarea acestor ma-teriale pe internet. Domnul Bă-sescu a promis, în acest caz special, că anchetele publicis-tice asupra corupției, blocate de ziare, le va publica și pe site-ul Președinției. Dar presa nu este singura vinovată de toate relele socie-tății românești; proasta func-ționare a justiției, lipsa de reacție în identificarea și sanc-ționarea celor care hărțuiesc ziariștii, împiedicarea accesu-lui la informații publice în timp util subminează tot mai mult independenta presei. Pe lângă toate acestea, costul mare al editării, indiferent de suport – electronic sau hârtie – pentru emisiune sau ziar, face necesar accesul egal la publicitatea de stat pentru presa de provincie cu presa de București – care nu de puține ori își spune “centrală” sau “națională”, deși, la nivelul județelor, numărul de exem-plare vândute nu susține aceste epitete. S-a solicitat președintelui scăderea TVA pentru presă la 9% pentru publicitate sau chiar la 0% pentru partea publicistică a ediției. Un alt punct de vedere ex-primat de ziariști a reliefat in-satisfacția față de schimbările aduse legilor organice ale Ra-diodifuziunii și Televiziunii publice, în raport cu pro-punerile COM făcute încă din februarie a.c. Votul din co-misie la Camera Deputaților nu a făcut decât să ciuntească penibil și ineficient unele pro-puneri logice și profesionale. Exprimându-și, la rândul său, unele insatisfacții față de mass-media, mai degrabă față de unii directori (de opinie?), Domnul Băsescu s-a declarat mulțumit de întâlnirea avută, cu probleme concrete și dispoziție din ambele părți pentru a le rezolva , în limitele atribuțiilor constituționale. După întâlnirea de la Bra-șov, președintele a plecat la sărbătorirea noului format al Adevărului de București, iar noi, pe la casele noastre. Con-ducerea colectivă a Convenției Organizațiilor de Media va continua și concretiza dialogul început. MIHAI MIRON

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: