Peste 90% din școli sunt pregătite

„Atât cât se poate” Reprezentanții IȘJ Suceava ne-au asigurat, ieri, că peste 90% dintre unitățile școlare ale județului sunt pregătite pentru începerea noului an școlar și că nu există unitate în care elevii să nu poată intra pe 12 septembrie. Potrivit inspectorului general-adjunct Vasile Monacu, aceasta în-seamnă că școlile și grădini-țele au fost igienizate, văruite și reparate, fiind „foarte bine puse la punct”, dar numai „atât cât se poate”. Doar atât, deoa-rece, în continuare, marea problemă a peste 70% dintre ele este lipsa apei curente și a grupurilor sanitare corespun-zătoare normelor, condiții puse de DSP Suceava pentru obținerea autorizației sanitare de funcționare. Din cele 976 de unități școlare ale județului Suceava, doar 168 au avizul DSP; restul așteaptă bani prin programe sau sponsorizări pentru a rezolva aceste două probleme, foarte costisitoare de altfel.
 

Dl Monacu a precizat că nu au autorizație de funcționare chiar grupuri școlare, cum ar fi cele din Broșteni, Cajvana, Dorna Candrenilor, Dolhasca, Dumbrăveni, Iacobeni, Liteni, Pârteștii de Jos, întrucât localitățile respective, deși unele dintre ele devenite între timp orașe, nu au apă curentă. Unele școli s-au mai descurcat și, prin colaborarea cu primăriile, au reușit să-și repare acoperișul sau să-și pună termopane, cum este cazul Școlii din Herla, comuna Slatina, dar grupul sanitar a rămas la fel ca la majoritatea școlilor de țară. Învățământul va începe în toate școlile, chiar și în cele care au probleme la acoperiș – Verești, Corocăiești, Sadova, Școala Nr. 4 Câmpulung – și, la o ploaie mai insistentă, apa ar putea pătrunde prin tavan. Iar la școala din Doroteia, elevii vor urma cursurile doar la etajul I, întrucât inundațiile au afectat parterul în întregime, trebuind refăcută podeaua în totalitate. Peste 80% din școli și-au asigurat combustibilul pentru încălzire, unele chiar pentru toată perioada de iarnă, precum școlile din Râșca și Slatina, iar altele – parțial. În ceea ce privește apro-vizionarea cu manuale școlare, am fost asigurați că 90% din manualele primite de la edituri au fost distribuite școlilor. Există însă titluri nelivrate, în special la limbi străine. La manualele noi, de pildă, lipsesc cel de engleză și cartea de științe de clasa a III-a, cel de engleză și chimie de-a X-a. La manualele re-editate nu au fost trimise cele de franceză de clasa a IV-a, engleză, biologie și franceză de clasa V-a, franceză și istorie la clasa a VII-a, franceză, engleză și biologie la clasa a VIII-a, și istorie, franceză, germană și rusă la clasa a IX-a. Situația distribuirii rechizitelor gratuite prin programul guvernamental rămâne descoperită. De la IȘJ am fost informați că încă nici nu a avut loc licitația pentru achiziționarea acestora, astfel că elevii săraci din județ, cei 55.570 beneficiari ai programului, anul acesta, s-ar putea să primească rechi-zitele mult mai târziu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI