O falie de doi metri amenință gospodăriile șcheienilor

> Dealul dinspre Mihoveni mustește de apă, 400 de metri din versant luând-o la vale > Alunecarea este fără precedent, autoritățile județene considerând că nici un efort financiar nu este prea mare pentru salvarea locuințelor populației Mai multe gospodării ale locuitorilor comunei Șcheia riscă să fie înghițite de hău, după ce, pe un deal din preajma localității, s-a „căscat”, pe neașteptate, o falie de circa doi metri lățime. În noaptea de luni spre marți, la Șcheia, pe drumul județean 178 A, înspre Mihoveni, la km 2+250, autoritățile locale au semnalat o masivă alunecare de teren, pe o lungime de 400 de metri, a versantului. Specialiștii de la Consiliul Județean și ai societății „Drumuri și Poduri” s-au deplasat la fața locului, astăzi fiind așteptați și cei de la Facultatea de construcții din Iași.
 

Pentru început a fost dispusă devierea circulației, iar în perioada următoare se va acționa pentru diminuarea efectelor negative și stoparea fenomenului de alunecare. Președintele Consiliului Județean, Gavril Mîrza, a declarat că în pericol sunt mai multe gospodării și că, „potrivit specialiștilor, un asemenea fenomen nu a mai fost întâlnit în județul Suceava”, dimensiunea acestuia fiind comparabilă, ca amploare, doar cu deplasările istorice de la versantul de nord-est al municipiului Suceava. Din primele constatări, se pare că versantul a luat-o la vale ca urmare a cantităților mari de precipitații înregistrate anul acesta. În zonă a fost consemnat, de mai mult timp, un focar de posibile alunecări, acesta fiind amorsat de apa în exces. Excedentul pluviometric s-a infiltrat în sol la o anumită adâncime și, în combinație cu stratul de argilă, a dat naștere la un plan de alunecare ce se anunță deosebit de periculos. Șeful administrației județene a menționat că, în urma expertizelor și a unor soluții de stabilizare, se va face un proiect, iar prin hotărâre de guvern se vor solicita fonduri de urgență de la guvern. „De asemenea, vom modifica programul pe care îl avem în acest an. Nu vom mai face lucrări de plombări și pietruiri, pentru a putea salva caselor oamenilor din zonă”, a precizat președintele Consiliului Județean, adăugând că este vorba despre o situație de forță majoră, în care se cere intervenția cu promptitudine, fără lamentări de genul „nu există fonduri”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: