După aderarea României la UE

Implicațiile extinderii mărcii comunitare

În perioada 29 august – 3 septembrie, la Cap Aurora, a avut loc seminarul “Implicațiile extinderii mărcii comunitare ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană”, organizat de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, eveniment la care a participat dl Ovidiu Donțu, director general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Suceava. Marca comunitară are un caracter unitar, adică ea este valabilă în toate țările Uniunii Europene, conferă titularului său un drept exclusiv și îi permite să interzică oricărui terț să o folosească în activitățile sale comerciale sau industriale. Cele mai importante caracteristici ale sistemului mărcii comunitare, care vor avea implicații importante în momentul aderării României la Uniunea Europeană, sunt caracterul unitar al mărcii comunitare și principiul coexistenței mărcii comunitare cu mărcile naționale.
 

Față de sistemele cunoscute de protecție a mărcilor, sistemul mărcii comunitare aduce două principii noi, și anume principiul seniorității și principiul conversiei. Solicitantul sau titularul unei mărci comunitare poate revendica senioritatea unei mărci naționale anterior înregistrate într-un stat membru sau o înregistrare internațională anterioară care produce efecte într-un stat membru. Condiția principală pen-tru invocarea seniorității unei mărci naționale anterioare este ca aceasta să fie identică cu marca comunitară pentru produse și/sau servicii identice sau care sunt conținute în lista de produse a mărcii naționale anterioare. În prezent, pentru un solicitant român de marcă comunitară, senioritatea poate fi constituită de o marcă înre-gistrată într-unul din cele 25 de state membre ale UE, înregistrată pe cale națională sau prin sistemul Madrid. După aderare, solicitantul român va putea invoca senioritatea și în baza unei mărci naționale anterior înregistrate. În sistemul comunitar al mărcilor, România are deja un număr de 68 de cereri de înregistrare. „În perspectiva aderării României la Uniunea Europeană, sistemul mărcii comunitare se va extinde și pe teritoriul României și este foarte important ca firmele, comunitatea de afaceri, să înțeleagă implicațiile extinderii acestui sistem asupra celui existent în prezent în România. Totodată, este foarte important ca fiecare fir-mă să-și înregistreze marca, iar sistemul mărcii comunita-re să fie cunoscut așa cum a fost el instituit, dar și din perspectiva modificărilor ce vor interveni în sistemul mărcii naționale. Altfel, oamenii de afaceri suceveni pot avea surpriza să fie notificați să nu-și mai poată folosi propria marcă, cu consecințe grave asupra derulării propriei afaceri”, a precizat Ovidiu Donțu, director general al CCIA Su-ceava. Cererile pentru înregistrarea mărcilor se pot depune la Centrul regional pentru promovarea și protecția proprietății industriale aflat la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: