„Mai aproape unii de alții“

Manifestarea purtând denumirea “Zilele Culturii Polone” își are începutul în anul 1999, când s-au împlinit 60 de ani de la refugiul Guvernului polonez în România (în timpul conflictului mondial), dar și a numeroși militari și civili care au găsit ajutor și adăpost în momentele cele mai grele pentru Polonia. Conform declarațiilor reprezentantului comunității polone în Parlamentul României, dl Ghervazen Longher, “ideea de la care s-a plecat a fost aceea de a face cunoscute în România istoria, cultura și tradițiile poporului polonez, dar, mai ales, de a contribui la consolidarea relațiilor româno-polone care, de altfel, au o tradiție de sute de ani”. Cum era și normal, începuturile au fost mai modeste, dar an de an responsabilitatea a fost tot mai mare, iar rezultatele – pe măsură, manifestarea reunind istorici, filologi, etnografi și oameni de cultură pasionați de relațiile bilaterale.
 

Anul acesta, “Zilele Culturii Polone” s-au derulat sub deviza „Mai aproape unii de alții”, în ideea unei mai bune cunoașteri reciproce și apropierii dintre cele două popoare. Ajunsă la cea de-a VII-a ediție, manifestarea s-a derulat pe parcursul a trei zile, având ca moment important sărbătorirea împlinirii a 15 ani de la reactivarea Uniunii Polonezilor din România. Printre numeroșii invitați s-au aflat, pe lângă oficialități locale, Excelența Sa Jacek Paliszewski, ambasadorul Poloniei la București, senatorul Wojciech Pawlowski, din Comisia pentru Diasporă a Senatului polon și vicemareșalul voievodatului Lubuski, Eduard Fedko. Acțiunile de la Suceava s-au încheiat cu un spectacol de mai bine de două ore susținut pe scena Casei de Cultură din Suceava de membrii Ansamblului de Cântece și Dansuri “Slask”, în fața unei săli umplute până la refuz. Conform organizatorilor, artiștii au ajuns în Bucovina după patru ani de încercări, în condițiile programului încărcat al ansamblului, care a oferit acum un exemplu de profesionalism. În ultima zi, manifestarea s-a mutat la Siret, unde invitații au participat la hramul bisericii din localitate și la redeschiderea noului sediu al Casei Polone.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: