Atmosferă fierbinte, la Holz Company Frasin

Muncitorii de la Fabrica Frasin a R. G. Holz Company erau, ieri, în fierbere, după cum ne-au spus, telefonic, sub rezerva anonimatului, trei dintre ei. De ce nu au vrut să-și dezvăluie identitatea, dacă ei cred că au dreptate? Ce ni s-a spus? Că oamenii nu și-au primit salariile pe luna iulie și nici banii de concediu. Că, de la 1 august, nu mai lucrează, dar nu sunt trecuți nici în șomaj, pentru a primi indemnizația res-pectivă. Că șeful nu vrea să discute cu ei, pentru a lămuri situația. Că au fost chemați, ieri, la fabrică, pentru a fi informați ce se va întâmpla în continuare, dar că șefii n-au venit, și ei și-au pierdut răbdarea.
 

“Oamenii sunt disperați. N-am primit salariile pe iulie, iar de la 1 august am fost trimiși acasă. A rămas numai personalul TESA; nu știu de unde sunt plătiți cei de la birouri. Noi n-avem bani. Se apropie școala și n-avem cu ce ne trimite copii să învețe. N-avem bani nici pentru plata cheltuielilor comune (cei de la bloc), nici pentru traiul zilnic” – ne spunea unul dintre ei. “Ne-au zis că o să ne cheme când vor avea nevoie de noi. Ne-au spus să venim astăzi, dar n-a venit conducerea și n-avem cu cine să discutăm. Ne spun să așteptăm până la ora 16, până când se va hotărî când vom reîncepe lucrul sau dacă va reîncepe sau nu. Eu mai am câteva luni până la pensie; n-am bani de nicăieri. Oamenii au rate și n-au cu ce le plăti, au datorii enorme. Încep școlile, dar ei n-au ce mânca. Cu ce să-și mai trimită copiii la școală?” – ne întreba, în încheiere, alt muncitor. De la un al treilea am aflat că, la fabrică, s-ar fi adunat peste 200 muncitori și că, atunci când ne-a sunat (în jurul orei 11), mai rămăseseră vreo 50: “Noi cerem să fim plătiți și pentru perioada în care nu s-a lucrat; în șomaj sau în șomaj tehnic, dar să primim ceva, 40-45 la sută din salariu, cât o fi. Pentru că nu mai avem cu ce trăi. Nu știu ce-or să facă cei care trebuie să-și trimită copiii la școală!” Așadar, n-a fost o manifestație spontană, cum încerca unul dintre interlo-cutori să ne lămurească. Oamenii au fost chemați la fa-brică, pentru a li se comunica ce se va întâmpla cu ei în continuare. Dar, pentru că ședința Consiliului de Ad-ministrație a fost prevăzută pentru după-amiază și muncitorii au crezut că nu vrea nimeni să stea de vorbă cu ei, s-au alarmat și au sunat la redacția “Crai nou”, solicitând să le facem publice nemul-țumirile și temerile. În același timp, noi am luat legătura cu administratorul fabricii, dl Vasile Coman, care ne-a spus că în adunarea generală a asociaților se va hotărî ce se va face în continuare. La ora (în jur de 17) scrierii acestor rânduri, domnia sa ne-a comunicat că, din motive nefericite, unul dintre asociați n-a putut veni și adunarea generală s-a amânat pentru miercuri. Muncitorilor pre-zenți li s-a explicat acest lucru și au fost rugați să aibă răbdare până mâine. Totodată, domnia sa a menționat faptul, cunoscut de noi toți, că multe societăți întâmpină greutăți în desfășurarea procesului de producție, dar că, la Frasin, se fac eforturi pentru aducerea lucrurilor pe un făgaș normal. Noi vom lua din nou legătura cu domnia sa, miercuri, pentru a putea să dăm un răspuns, sperăm îmbu-curător, muncitorilor care au solicitat sprijinul redacției “Crai nou”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: